Mesyuarat krisis Libya, Syria ditangguhkan

ISTANBUL, 14 JUN – Turki hari ini mengumumkan satu lawatan yang dirancang oleh menteri luar dan pertahanan Rusia untuk menumpu pada krisis Libya dan Syria di mana kedua-dua negara menyokong pihak bertentangan telah pun ditangguhkan.

Sergei Lavrov dan Sergei Shoigu dijangka melawat Istanbul hari ini, satu mesyuarat yang dipersetujui oleh Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan dan rakan sejawatan Rusia Vladimir Putin, kata kementerian luar di kedua-dua negara semalam.

Namun kementerian Turki berkata hari ini kedua-dua pihak telah memutuskan untuk mengekalkan hubungan untuk masa sekarang.

Menteri Luar Mevlut Cavusoglu dan Lavrov bersetuju dalam satu panggilan telefon hari ini bahawa perhubungan akan diteruskan dalam tempoh masa akan datang dan ‘mesyuarat peringkat menteri-menteri’ akan diadakan pada tarikh kemudian.

Turki dan Rusia, dengan pemimpin mereka telah menjalin kerjasama rapat dalam beberapa tahun ini, saling bercanggah dalam menyokong Libya, yang dibelenggu pergolakan sejak kejatuhan diktator Muammar Gaddafi pada 2011.

Rusia, bersama Emiriah Arab Bersatu dan Mesir, menyokong pemimpin Khalifa Haftar dan beliau dilaporkan turut menerima sokongan pasukan upahan Wagner, dipercayai milik sekutu Putin.

Turki bersama sekutu serantau Qatar pula menyokong kerajaan diiktiraf Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, iaitu Kerajaan Perjanjian Kebangsaan (GNA) di Tripoli.

Di Syria, Turki dan Rusia berkata mereka sedang berusaha untuk mencari jalan penyelesaian politik kepada konflik yang dihadapi.

Menteri Luar Iran Mohammad Javaz Zarif dijangka melawat Istanbul hari ini sebelum rundingan dengan pegawai Turki esok, kata sumber diplomatik Turki. – AFP