Thursday, October 6, 2022
24.9 C
Brunei

Mesyuarat perkukuh kolaborasi sektor tenaga

-

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 27 JAN – Sesi tahunan Mesyuarat Pegawai-pegawai Kanan Khas bagi Tenaga (Special SOME) dan mesyuarat-mesyuarat yang berkaitan telah diadakan secara maya pada 26 dan 27 Januari di Bangunan Jabatan Perdana Menteri.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Tenaga, di sini, hari ini, menyatakan bahawa mesyuarat secara maya selama dua hari itu, mengumpulkan pegawai-pegawai kanan ASEAN dari negara-negara anggota ASEAN, badan-badan tenaga khas ASEAN dan rangkaian sub-sektor, Sekretariat ASEAN dan ASEAN Centre for Energy (ACE).

Kenyataan menyatakan bahawa mesyuarat dimulakan dengan Special SOME dan diikuti oleh Mesyuarat ACE Governing Council (AGC) ke-24 pada hari kedua mesyuarat berkenaan.

Timbalan Setiausaha Tetap di Kementerian Tenaga, Pengiran Haji Jamra Weira bin Pengiran Haji Petra telah mempengerusikan Special SOME dalam kapasitinya sebagai ketua pegawai kanan bagi tenaga Brunei Darussalam di mana antara perkara yang dibincangkan dalam mesyuarat itu ialah pencapaian tenaga ASEAN dan pelan keutamaan bagi tahun mendatang.

Pada hari pertama, mesyuarat itu bermula dengan sebuah laporan mengenai pelbagai perkara daripada Annual Priority Deliverables for ASEAN Energy Cooperation, laporan APAEC Phase II: 2021-2025 dan Pelan Kerja bagi 2022 yang akan disokong semasa Mesyuarat Menteri-menteri ASEAN bagi Tenaga ke-39 (ASEM) serta mesyuarat-mesyuarat penyelarasan ASEAN yang berkaitan yang diadakan pada 2021.

Pengiran Haji Jamra Weira semasa mempengerusian Special SOME yang diadakan secara maya baru-baru ini di Bangunan Jabatan Perdana Menteri.- Gambar serahan Kementerian Tenaga

Mesyuarat itu juga membincangkan penyelarasan dan kerjasama ASEAN merentas sektor bersama kerjasama tenaga dengan rakan-rakan dialog dan organisasi-organisasi antarabangsa.

Kenyataan menyatakan lanjut bahawa Mesyuarat AGC ke-24 yang diadakan pada 27 Januari juga diketuai oleh Pengiran Haji Jamra Weira dengan Timbalan Setiausaha Negara, Kementerian Lombong dan Tenaga dan Ketua Pegawai Kanan bagi Tenaga Kemboja, Victor Jona, sebagai naib pengerusi.

Mesyuarat itu membincangkan mengenai laporan Operasi ACE dan pelan bagi 2022 termasuk aktiviti-aktiviti ASEAN Plan of Action for Energy Cooperation (APAEC), Sustainable Renewable Energy and Energy Efficiency Programme, Power Fossil Fuels, Storage and Alternative Energy Programme, Energy Policy, Policy Planning and Modelling Programme serta Forum Perniagaan Tenaga ASEAN (ABEF).

Kenyataan menyatakan lagi bahawa Special SOME dan mesyuarat AGC adalah antara aktiviti utama sektor tenaga ASEAN.

Mesyuarat-mesyuarat berkenaan akan mengukuhkan lagi kolaborasi di kalangan badan-badan tenaga dan memperkayakan kerjasama dengan rakan-rakan dialog, organisasi antarabangsa dan sektor swasta.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hasrat rai majlis kahwin tak kesampaian

NEW DELHI, 5 OKT - Hasrat 25 individu yang ingin meraikan majlis perkahwinan tidak kesampaian apabila mereka maut selepas bas yang dinaiki terbabas sebelum...
- Advertisment -