Thursday, April 18, 2024
28.5 C
Brunei

  -

  Mesyuarat tekan keperluan bekerjasama atasi cabaran global

  Oleh Syahmi Hassan – 

  SAN FRANCISCO, 17 NOV – Dalam mesyuarat APEC minggu ini di San Francisco, pemimpin-pemimpin perniagaan rantau ini menekankan keperluan untuk bekerjasama dalam mengatasi cabaran-cabaran semasa.

  Bertemakan Ekuiti, Kemampanan dan Peluang, Pengerusi Majlis Penasihat Perniagaan APEC (ABAC), Dominic Ng dari Bank East-West menyatakan keperluan untuk membangun ketahanan perniagaan, taraf hidup yang lebih baik dan masa depan yang lestari.

  ABAC terus memperjuangkan pasaran terbuka, perdagangan, dan transformasi digital yang lebih lancar, termasuk melalui Kawasan Perdagangan Bebas Asia-Pasifik dan sistem peraturan global Pertubuhan Perdagangan Dunia. Mereka juga menekankan perlunya kemajuan sebenar dalam isu-isu dunia nyata seperti perdagangan tanpa kertas.

  Selain itu, usaha harus diberikan kepada usahawan peribumi, wanita dan perniagaan kecil.

  ABAC telah memperkenalkan inisiatif praktikal termasuk Toolkit Ketahanan Rantaian Bekalan, sebuah rangka kerja Alam Sekitar, Sosial dan Korporat (ESG) untuk melengkapkan perniagaan kecil bagi rantaian bekalan yang mampan dan Toolkit Keselamatan Siber untuk membina kepercayaan.

  Dayang Hafimi bergambar ramai dengan ahli-ahli ABAC yang lain semasa mesyuarat di San Francisco, baru-baru ini. – GAMBAR SERAHAN ABAC BRUNEI

  Pada mesyuarat itu, ABAC Brunei telah membentangkan Rangka Kerja dan Laporan ESG dan Kemampanan bagi perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) yang menunjukkan bahawa sebilangan besar PMKS tidak tahu atau tidak memahami ESG.

  Rangka kerja yang dipermudahkan ini menyediakan titik permulaan kepada PMKS untuk menyepadukan pertimbangan ESG ke dalam operasi mereka tanpa kerumitan yang berlebihan. PMKS boleh mengembangkan usaha mereka secara beransur-ansur apabila mereka menjadi lebih selesa dengan amalan ESG dan menyedari faedah kemampanan.

  “Dalam masa yang mencabar, adalah lebih penting bagi APEC dan ABAC untuk berdiri bersama dan bekerjasama di luar retorik dan menyampaikan program dan inisiatif yang konkrit dan praktikal,” kata Pengerusi ABAC Brunei dan Pengarah Eksekutif Kumpulan Syarikat LVK, Dayang Hafimi binti Abdul Haadii.

  ABAC juga telah mengeluarkan kenyataan berasingan mengenai dua isu penting kecerdasan buatan (AI) dan tindak balas terhadap iklim menegaskan dedikasinya untuk membentuk dunia di mana pertumbuhan ekonomi sejajar dengan keadilan, keterangkuman dan tanggungjawab alam sekitar.

  “AI Generatif mempunyai potensi untuk transformasi yang radikal. Kami ingin visi positif untuk AI. Walaupun kami ingin mendapatkan manfaatnya, kami juga perlu mengurangkan risikonya melalui garis pandu yang direka dengan baik untuk pendekatan yang bertanggungjawab dan inklusif. Kenyataan kami mempunyai beberapa idea penting mengenai ini dan komitmen kepada pelan kerja berbilang tahun,” kata Dominic Ng.

  Dalam kenyataan COP28, ABAC telah menyeru kerjasama APEC pada mesyuarat iklim PBB akan datang di Dubai.

  Mesyuarat itu juga menekankan peranan penting pembiayaan dalam peralihan kepada ekonomi berkarbon rendah. ABAC akan terus memainkan peranan sebagai makmal idea serantau.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...