Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Meta secara sengaja reka platform untuk tarik kanak-kanak – menurut laporan

  SAN FRANCISCO, 27 NOV – Meta Platforms, induk Facebook sengaja merekayasa platform sosialnya untuk menarik minat kanak-kanak dan mengetahui, tetapi tidak pernah didedahkan, ia telah menerima berjuta-juta aduan tentang pengguna bawah umur di Instagram tetapi hanya melumpuhkan sebahagian kecil daripada akaun tersebut, menurut aduan undang-undang yang baru dibuka yang diterangkan dalam laporan daripada The Wall Street Journal dan The New York Times.

  Aduan itu, yang pada asalnya didedahkan kepada umum dalam bentuk yang disunting, adalah salvo pembukaan dalam tuntutan mahkamah yang difailkan pada akhir Oktober oleh peguam negara di 33 negeri di Amerika Syarikat (AS).

  Dokumen syarikat yang dipetik dalam aduan itu menggambarkan beberapa pegawai Meta mengakui syarikat itu mereka produknya untuk mengeksploitasi kekurangan dalam psikologi remaja seperti tingkah laku impulsif, mudah terdedah kepada tekanan rakan sebaya dan meremehkan risiko, menurut laporan itu.

  Orang lain mengakui Facebook dan Instagram juga popular dengan kanak-kanak di bawah umur 13 tahun yang, mengikut dasar syarikat, tidak dibenarkan menggunakan perkhidmatan tersebut.

  Meta berkata dalam satu kenyataan kepada The Associated Press bahawa aduan itu menyalahgambarkan kerjanya sepanjang dekad yang lalu untuk menjadikan pengalaman dalam talian selamat untuk remaja, dengan menyatakan ia mempunyai “lebih 30 alat untuk membantu mereka dan ibu bapa mereka.”

  Berkenaan dengan menyekat pengguna yang lebih muda daripada perkhidmatan itu, Meta berpendapat pengesahan umur ialah ‘cabaran industri yang kompleks’.

  Sebaliknya, Meta berkata ia lebih suka mengalihkan beban mengawal penggunaan bawah umur kepada gedung aplikasi dan ibu bapa, khususnya dengan menyokong perundangan persekutuan yang memerlukan gedung aplikasi mendapatkan kelulusan ibu bapa apabila belia di bawah umur 16 tahun memuat turun aplikasi.

  Seorang eksekutif keselamatan Facebook merujuk kepada kemungkinan bahawa tindakan keras terhadap pengguna yang lebih muda mungkin menjejaskan perniagaan syarikat dalam e-mel 2019, menurut laporan Journal.

  Tetapi setahun kemudian, eksekutif yang sama menyatakan kekecewaan bahawa sementara Facebook mudah mengkaji penggunaan pengguna bawah umur atas sebab perniagaan, ia tidak menunjukkan semangat yang sama untuk cara mengenal pasti anak-anak yang lebih muda dan mengeluarkan mereka daripada platformnya, lapor Journal.

  Aduan itu menyatakan bahawa kadangkala Meta mempunyai tunggakan sehingga 2.5 juta akaun kanak-kanak yang lebih muda menunggu tindakan, menurut laporan akhbar itu. – AP

  Meta Platforms, induk Facebook sengaja merekayasa platform sosialnya untuk menarik minat kanak-kanak dan mengetahui, tetapi tidak pernah mendedahkan, bahawa ia telah menerima berjuta-juta aduan mengenai pengguna bawah umur di Instagram. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...