Friday, February 23, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Mexico rampas lebih 40 tan syabu dari makmal dadah

  BANDAR MEXICO, 13 FEB – Agensi penguatkuasaan undang-undang Mexico berkata kelmarin mereka merampas lebih 40 tan methamphetamine (syabu) di makmal dadah terbesar yang ditemui semasa pentadbiran semasa.

  Tentera laut Mexico berkata kelmarin bahawa makmal itu terletak di Quiriego, sebuah perbandaran di bahagian terpencil di negeri sempadan utara Sonora.

  Ia berkata 91,000 paun (41,310 kilogram) syabu yang ditemui di sana bersamaan dengan kira-kira separuh daripada 162,000 paun dadah yang dirampas Mexico sepanjang tahun setakat ini. Sebanyak 28,000 paun lagi (12,705 kilogram) bahan kimia meth ditemui, kata tentera laut.

  Lebih 200 emparan, dandang dan ruang pemeluwapan ditemui, menurut tentera laut.

  Tentera laut berkata anggotanya memusnahkan peralatan itu dengan meniupnya. Tentera Laut berkata, serbuan pada Khamis melibatkan helikopter dan mendapati dadah itu dirancang dieksport ke Eropah, Asia dan Amerika Syarikat. Tetapi Mexico juga mempunyai masalah besar dengan penggunaan domestik meth.

  72 dandang menunjukkan kemudahan itu mampu menghasilkan beberapa kali ganda jumlah ubat daripada makmal meth kedua terbesar yang ditemui semasa pentadbiran Presiden Andrés Manuel López Obrador. Makmal itu, di negeri jiran Sinaloa, mempunyai 13 dandang.

  López Obrador, yang memegang jawatan pada 1 Disember 2018, sering mendakwa bahawa warga Mexico dari segi budaya kebal terhadap ketagihan dadah.

  Setahun lalu, askar merampas lebih setengah juta pil fentanyl di Culiacan, ibu negara Sinaloa, dalam apa yang disifatkan tentera pada masa itu sebagai makmal dadah sintetik terbesar yang ditemui setakat ini. – AP

  – Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...