Sunday, April 14, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  MGCSB adakan ‘Operasi Tegas’ secara besar-besaran

  Oleh Daniel Lim – 

  BELAIT, 26 OKT – Kumpulan Syarikat-syarikat Mashhor (MGCSB) hari ini, telah menjalankan Latihan Kebakaran Pemindahan Kecemasan Beramai-ramai dengan nama kod ‘Operasi Tegas’ di pejabat utamanya di Jalan Pangsa, Seria.

  Latihan itu menyaksikan pemindahan beramai-ramai lebih daripada 200 kakitangan dari pejabat, bengkel dan limbungan mereka serta dua simulasi pertolongan cemas kecederaan dan satu simulasi penyelamatan di gudang.

  Operasi itu diketuai oleh Pengurus HSSE dan Aset Kumpulan Korporat MGCSB, Awang Mohd Rizal bin Dr Haji Abdul Latif yang diiringi oleh ketua marsyal bomba mereka, Awang Azrol Mashhor, serta dengan bantuan dan sokongan daripada Jabatan Bomba dan Penyelamat Seria, Paramedik Perkhidmatan Ambulans Perubatan Kecemasan (EMAS), dan Jabatan Kawalan Lalu lintas Polis Seria.

  Latihan berkenaan bertujuan untuk memastikan bahawa semua marsyal bomba terlatih Mashhor dan penolong cemas mereka bersedia untuk senario kehidupan sebenar dalam menguji tahap keberkesanan dan kecekapan mereka dalam menangani secara berkesan sebarang krisis yang berkaitan.

  Ia juga berfungsi untuk memberikan gambaran bagi tindak balas kecemasan seperti responden barisan hadapan yang bekerjasama rapat dengan syarikat itu untuk turut menjadi sebahagian daripada pelan tindak balas kecemasan Mashhor atau keupayaan dalam menangani kecemasan atau krisis seperti itu.

  Kakitangan MGCSB ketika melakukan demonstrasi latihan kebakaran di Jalan Pangsa, Seria, kelmarin. – Gambar serahan MGCSB
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...