Micronet laluan ke arah masa depan lebih cerah

Gambar serahan MIC

Pengajian tinggi boleh jadi satu perjalanan pendidikan menggentarkan bagi para belia.

Namun Kolej Antarabangsa Micronet (MIC), yang mengambil pendekatan kreatif, boleh membuka jalan untuk masa depan mereka, dengan membina kemampuan pelajar dalam pemikiran kritis, teknikal, kemahiran inovatif sambil memberikan keselesaan dan pengalaman kuliah yang tidak dapat dilupakan.

Memainkan peranan penting sebagai salah sebuah institusi pengajian tinggi swasta yang paling lama beroperasi, MIC terus mengekalkan piawaiannya, dengan misi untuk menggabungkan kecemerlangan akademik dengan hubungan sosial dan ekonomi.

Memberikan kemudahan pengajaran berkualiti tinggi dan pengalaman pendidikan British, Micronet menawarkan pelbagai kursus merangkumi Sijil Antarabangsa BTEC Peringkat 2 dalam Teknologi Maklumat, Diploma BTEC Peringkat 3 dalam Teknologi Informasi (QCF), Diploma Tinggi Kebangsaan BTEC Peringkat 5 dalam Perkomputeran (RFQ), Diploma Tinggi Kebangsaan BTEC Peringkat 5 dalam Perkomputeran (Kejuruteraan Rangkaian) (RQF) dan Diploma Tinggi Kebangsaan BTEC Peringkat 5 dalam Perkomputeran (Pembangunan Aplikasi) (RQF).

Sebagai tambahan kepada kursus BTEC semasa yang ditawarkan, Micronet akan segera melancarkan Pearson Diploma Pearson BTEC Peringkat Pengenalan 1 dalam Teknologi Maklumat dalam pengambilan baharu mereka yang seterusnya.

Nurul Aqilah binti Apandi (tiga dari kanan) pelajar Micronet BTEC Higher National Diploma, terpilih untuk Persidangan Program Pelajar Inbound JENESYS.
Sambutan Hari Belia Kebangsaan ke-14 pada tahun 2019 di Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas.

Selain program BTEC, Micronet juga merupakan pusat Pendidikan NCC yang menawarkan Diploma NCC Peringkat 3 dalam Perkomputeran (L3DC), Diploma Peringkat 4 dalam Perkomputeran (L4DC) dan Diplomat Peirngkat 5 dalam Perkomputeran (L5DC).

Sebagai rakan kongsi satelit Universiti Teknologi Brunei, Micronet telah berjaya melancarkan Program Bricomp 14 Minggu (Bridging Programme) mereka dalam pengambilan mereka pada bulan April 2020.

Kesemua lapan orang pelajar mereka yang telah menyelesaikan program itu di UTB dan ditawarkan kemasukan ke program sarjana pertama Sekolah Pengkomputeran dan Informatik di UTB, iaitu, BSc (Hons) in Digital Media, BSc (Hons) in Creative Multimedia, BSc (Hons) in Computing (Major in Software Development), BSc (Hons) in Computing (Major in Data Analytics), BSc (Hons) in Computer and Information Security, dan BSc (Hons) in Computer Networking. Program Bricomp UTB terbuka untuk pelajar lepasan A-Level yang kekurangan mata minimum untuk kemasukan ke program ijazah sarjana muda Komputer di Universiti Teknologi Brunei.

Selain daripada kursus yang di-sebutkan di atas, Micronet juga menawarkan pelbagai kursus pendek IT kepada pelanggan korporat dan juga orang ramai yang ingin memperkuat kemahiran aplikasi mereka dengan pelbagai perisian Microsoft Office.

Sebagai sebuah kolej pengajian tinggi swasta, Micronet sentiasa berusaha untuk memberikan pengalaman pembelajaran yang menyeronokkan dan tidak dapat dilupakan bagi pelajar mereka.

Pelbagai aktiviti menarik seperti pertandingan boling, Treasure Hunt, kembara hutan, Fun Cruise dan banyak lagi diatur untuk pelajar mereka sepanjang pengajian mereka.

Kegiatan ini bertujuan untuk membantu pelajar agar lebih terlibat dalam aktiviti bukan akademik untuk mengembangkan kepemimpinan, kerja berpasukan, mengatur dan lebih banyak kemahiran yang dapat dipindah milik.

Selain itu, pelajar Micronet juga terlibat secara aktif dalam pelbagai aktiviti kelab yang dianjurkan oleh jawatankuasa pelajar seperti kelab bola sepak, kelab fotografi, kelab memasak, kelab hiking, kelab badminton dan lain-lain selain menumpukan perhatian pada perkembangan akademik mereka.