Saturday, December 10, 2022
22 C
Brunei

-

‘Miliki senapang buatan sendiri satu kesalahan serius’

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 NOV – Memiliki senapang buatan sendiri adalah satu kesalahan serius yang membawa ancaman kepada nyawa apabila berada di tangan orang yang berfikiran jenayah dan tidak bertanggungjawab.

Perkara itu ditegaskan oleh Mahkamah Rayuan semasa menolak rayuan Michells Jackson anak Awil terhadap hukuman penjara enam tahun dan enam bulan berserta tiga kali sebatan kerana memiliki senapang buatan sendiri.

Perayu menafikan pertuduhan dengan berkata dalam pembelaannya bahawa ia adalah milik seorang rakannya, bersama-sama dengan peluru peletnya.

Terdahulu, ketika polis menemui senjata itu di dalam keretanya, dia mendakwa menggunakannya untuk menghalau monyet.

Dia kemudian meminta untuk dibicarakan bahawa senjata itu tidak berfungsi. Meskipun mahkamah menghadapi cabaran dengan bukti yang ada, perayu telah disabitkan kesalahan.

Hakim Mahkamah Rayuan Michael Peter Burrell, Michael Lunn dan Conrad Seagroatt kemudian meneliti hukuman yang dijatuhkan terhadap perayu.

Mahkamah Rayuan melihat bahawa mahkamah yang menjatuhkan hukuman telah mengambil kira terhadap rekod bersih perayu dan kesusahan keluarganya semasa dia dipenjarakan.

Bagaimanapun, Mahkamah Rayuan berpendapat bahawa mahkamah yang menjatuhkan hukuman telah membuat keputusan yang tepat.

Timbalan Pendakwa Raya Afyian Abdul Rahman membantu mahkamah dalam respons terhadap rayuan berkenaan.

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -