Minggu Gastronomi dilancar

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 19 FEB – Dengan tema segala-galanya tentang kelapa, Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan (KSSUP) melancarkan Minggu Gastronomi Brunei ke-4 di Dewan Setia Pahlawan, Bangunan KSSUP hari ini sempena Sambutan Hari Kebangsaan ke-36.

Hadir melancarkan acara itu ialah Menteri Sumber-sumber Utama dan Pelancongan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ali bin Apong.

Bertemakan ‘All About Coconut,’ Minggu Gastronomi Brunei ini bertujuan mewujudkan kesedaran terhadap masakan Brunei, menggalakkan lebih banyak hotel dan restoran menyediakan cara masakan yang lebih canggih dengan rasa yang dipertingkatkan serta hiasan yang menarik, menyediakan pengalaman gastronomi istimewa kepada pelawat di dalam atau luar Brunei melalui hidangan berasaskan kelapa.

Pada acara itu, sebanyak 12 buah hotel dan restoran termasuk syarikat penerbangan negara, Royal Brunei Airlines (RB) menyertai acara yang akan berlangsung selama dua minggu, melalui promosi hidangan istimewa dalam masakan-masakan berasaskan kelapa yang digunakan secara meluas dalam masakan Brunei seperti ‘Slow Cooked Beef’ oleh Hotel Radisson, ‘Grilled Prawn with Coconut Kerabu’ oleh Hotel Mulia dan ‘Coconut Salad’ oleh Eco Ponies.

Acara disokong oleh Lembaga Pelancongan Brunei, Persatuan Hotel-hotel Brunei, Persatuan Agensi-agensi Pelancongan Brunei, Astera Consultant, Syensai Design & Co, RB, RTB dan agensi media-media tempatan.

Yang Berhormat Menteri Sumber-sumber Utama dan Pelancongan ketika menyaksikan hidangan yang dipaparkan pada Minggu Gastronomi Brunei. – Gambar oleh Bahiyah Bakir
Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ali bergambar ramai bersama para penerima anugerah Minggu Gastronomi Brunei 2019.
Antara hidangan menarik dari IBTE. – Gambar oleh Bahyiah Bakir
Juri-juri bagi Minggu Gastronomi Brunei 2020 semasa mencuba salah satu hidangan.
Antara hidangan-hidangan yang dipamerkan semasa acara tersebut berlangsung.

Antara agensi-agensi yang terlibat ialah Eco Ponies Garden; The Longhouse Training Restaurant; Sekolah Hospitaliti dan Pelancongan, IBTE; Hotel Mulia; Hotel Radisson Brunei Darussalam; RB; Restoran Anjung Saujana, Restoran Dynasty, Restoran Seasons dan Restoran Horizons Seafood Royal Brunei Catering (RBC); Starlodge; The Capital Residence Suites dan Hotel Antarabangsa Rizqun.

Pada majlis itu, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ali turut menyampaikan sijil penyertaan kepada agensi-agensi terlibat dan seterusnya majlis penyampaian anugerah kepada para pemenang Minggu Gastronomi Brunei 2019.

Anugerah ‘Best Taste’ dimenangi oleh Hotel Antarabangsa Rizqun; ‘Best Presentation’ pula dimenangi oleh Restoran The Horizons Seafood, RBC; ‘Most Creative’ dimenangi oleh Hotel Brunei; ‘Most Innovative’ diraih oleh Hotel Radisson Brunei Darussalam; dan ‘Most Wholesome’ dimenangi oleh Eco Ponies Garden.

Dalam pada itu, pada minggu gastronomi tahun ini, masakan-masakan daripada hotel yang menyertai juga dihakimi oleh juri-juri jemputan dan pemenang akan diumumkan tahun hadapan.

Wartawan sempat menemu bual beberapa pemenang dari tahun lalu termasuk Cef Rizal dari Rizqun yang menjelaskan bahawa minggu gastronomi itu memberi peluang para cef menghasilkan menu baharu untuk masakan istimewa yang mungkin tidak diketahui ramai cara pembuatannya.

“Ia membolehkan kami berinovasi dan mencipta hidangan baharu daripada masakan tradisional dan mempersembahkannya cara berbeza,” tambahnya.

Wakil Hotel Radisson Brunei pula melahirkan penghargaan atas Anugerah ‘The Most Innovative’, menekankan bahawa pasukan itu bersatu menyampaikan hidangan penuh aspirasi, imaginatif dan konsisten yang menumpukan kepada kehendak pelanggan mereka.

Manakala Awang Amirul Syafiq bin Hamdan, pelajar dari Sekolah Hospitaliti dan Pelancongan, IBTE berpendapat bahawa penyertaan mereka dalam Minggu Gastronomi Brunei adalah peluang untuk mempamerkan kemahiran kulinari mereka.

“Ia adalah peluang yang menakjubkan untuk meraikan Brunei dan makanannya. Sebagai seorang pelajar, kami dapat mempamerkan kemahiran dan bakat kami berdasarkan hidangan yang kami pilih untuk dihidangkan,” jelasnya.

Dayang Nuramalia binti Abdul Rahman, cef Restoran Horizons Seafood mengongsikan bahawa beliau mendapat ilham daripada hidangan yang terpapar di media sosial dan mempelajari serta mengubahnya agar lebih kreatif.

Minggu Gastronomi Brunei berlangsung daripada 23 Februari hingga 8 Mac di hotel-hotel dan restoran-restoran yang terlibat.