Minyak mentah merosot di bawah AS$15 setong

SINGAPURA, 20 APRIL – Minyak mentah Amerika Syarikat (AS) merosot di bawah AS$15 setong hari ini, tahap paling rendah dalam dua dekad, dengan peniaga bimbang kilang simpanan telah mencecah tahap penuh tatkala pandemik koronavirus menjejaskan permintaan.

West Texas Intermediate (WTI), penanda aras AS, merosot mendadak dalam pembukaan perniagaan di Asia dan bertukar tangan dengan harga AS$14.90 setong pada tengah hari ini, menguncup 18.45 peratus.

Penanda aras antarabangsa Brent kurang terjejas kerana kebimbangan simpanan adalah berkaitan dengan kilang WTI di AS, dan merosot tiga peratus pada AS$27.23 setong pada tengah hari.

Pasaran minyak telah merosot dalam beberapa minggu ini tatkala ‘lockdown’ dan sekatan perjalanan untuk memerangi koronavirus di seluruh dunia menjejaskan teruk permintaan.

Krisis bertambah buruk selepas Arab Saudi, kumpulan pengeksport utama OPEC, melancarkan perang harga dengan anggota bukan OPEC Rusia.

Dalam petanda bekalan berlebihan, Pentadbiran Maklumat Tenaga AS berkata inventori minyak mentah dalam ekonomi terbesar dunia bertambah 19.25 juta tong minggu lalu. – AFP