Saturday, October 1, 2022
24.8 C
Brunei

Misi NASA ke bulan ditunda lagi

-

WASHINGTON, 13 SEPT – Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Kebangsaan (NASA) kini menyasarkan 27 September sebagai tarikh pelancaran paling awal untuk misi Artemis 1 ke bulan, kata agensi itu dalam catatan blog semalam.

Tarikh itu bergantung kepada kejayaan pasukan kejuruteraan menjalankan ujian untuk meningkatkan roket Sistem Pelancaran Angkasa (SLS), dan menerima pelepasan untuk mengelakkan ujian semula bateri pada sistem penerbangan kecemasan yang digunakan untuk memusnahkan roket jika ia tersasar dari julat yang ditetapkan.

Jika ia tidak menerima pelepasan itu, roket itu perlu dihantar semula ke bangunan pemasangannya, menolak garis masa ke belakang beberapa minggu.

Untuk tarikh 27 September ini, ‘tetingkap pelancaran 70 minit dijangka dibuka pada 11:37 pagi’, manakala misi akan berakhir dengan pendaratan kapsul Orion di lautan pada 5 November.

Tarikh seterusnya yang berpotensi adalah pada 2 Oktober.

Sebaik sahaja dilancarkan, ia akan mengambil masa beberapa hari untuk kapal angkasa sampai ke Bulan, terbang sekitar 100 kilometer pada kedudukan paling hampirnya.

Salah satu objektif utama perjalanan adalah untuk menguji pelindung haba kapsul – yang pada diameter lima meter adalah yang terbesar pernah dibina – apabila kapal memasuki semula atmosfera. – AFP

Gambar fail menunjukkan roket bulan Artemis I terletak di tapak pelancaran di Pusat Angkasa Kennedy. NASA menyasarkan 27 September sebagai tarikh untuk percubaan melancarkan misi Artemis ke Bulan. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -