Misi ‘ratu ais’ takluk Antartika

Oleh Nurqalby Mohd Reda

SHAH ALAM – Golongan wanita sememangnya sinonim dengan sifat lemah lembut dan sopan santun, namun seiring perubahan zaman, kaum berkenaan dilihat semakin berani ke hadapan menceburi pelbagai aktiviti yang dipelopori oleh lelaki.

Tidak dinafikan, wanita masa kini yang semakin ramai terpelajar dan terdedah pada dunia luar, dlihat gemar menonjolkan diri menerusi pelbagai aktiviti baharu serta lasak, menampakkan sisi kaum Hawa alaf baharu yang lebih cekal serta kental.

Faktor tersebut dibuktikan dengan pemilihan trio ‘ratu ais’ bagi menggalas cabaran Ekspedisi Eksklusif Wanita ke Antartika, ‘All Women Expedition to Antartica’ (Aweta) dijadual bermula 18 Disember ini hingga 3 Januari 2020.

Mereka adalah ahli farmasi Nurul Atiqah Tamarun, 31, anggota Tentera Darat Malaysia Koperal Siti Jumaidah Bensali, 34, dan Pegawai Tadbir dan Diplomatik di Kementerian Dalam Negeri Salehah Abu Nor, 33 tahun.

Ketiga-tiga wanita itu dipilih selepas berjaya mengharungi pelbagai ujian mental dan fizikal yang ditetapkan Aweta sekali gus mengetepikan 1,000 peserta lain sejak penyertaannya dibuka pada 2017 bagi menyertai penjelajah wanita negara yang juga mentor Aweta, Dr Sharifah Mazlina Syed Abdul Kadir ke benua paling selatan berkenaan.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyerahkan Jalur Gemilang kepada ‘All Women’s Expedition To Antartica (Aweta) yang diketuai oleh Mentornya. – Bernama

Nurul Atiqah menceritakan, walaupun pelbagai latihan fizikal lasak dilalui bagi mempersiapkan diri untuk ‘berangkat’ ke Antartika, namun beliau tetap mementingkan kesediaan mental supaya cabaran menjayakan misi negara itu dapat dilaksanakan dengan sempurna.

Beliau berkata antara cabaran sukar itu adalah berhadapan cuaca sejuk melampau yang tidak pernah dirasainya sebelum ini.

“Menyaksikan detik-detik sukar mereka yang pernah ke Antartika menerusi video-video di YouTube antara cara saya mempersiapkan mental kerana berkemungkinan saya juga akan berdepan cabaran dan situasi sukar yang sama ketika di sana.

“Walaupun di Antartika kawasannya berada pada tahap sejuk sangat ekstrem tetapi menerusi latihan di Genting Highlands dan Norway baru-baru ini, saya yakin kami semua boleh sesuaikan diri dengan cuaca sejuk di sana,” katanya kepada Bernama di sini.

Disebabkan cuaca ekstrem seumpama itu mampu menyebabkan berlakunya frostbite, Nurul Atiqah menyifatkan situasi sedemikianlah yang memerlukan kekuatan mental supaya misi itu dapat terus berjalan lancar.

Kekuatan mental

“Sememangnya kekuatan mental itu perlu supaya kami boleh bertahan kerana walau apa pun berlaku misi perlu diselesaikan. Kami kena tetapkan di minda, yang misi ini bukan untuk bercuti atau suka-suka sebaliknya menggalas tanggungjawab yang dibawa untuk membanggakan rakyat Malaysia,” katanya.

Bagi Siti Jumaidah pula, pelbagai latihan lasak yang dilalui sebelum berjaya dipilih sebagai finalis bagi misi itu, dijadikan kayu pengukur untuk beliau menamatkan misi negara sebagai ‘ratu ais’ dalam menakluki Kutub Selatan dengan jayanya.

Beliau berkata latihan Polar Expedition Training di Norway pada Mac lepas, akan menjadi intipati persediaannya dalam menghadapi ekspedisi ke Antartika.

“Persiapan mental dan fizikal telah sampai ke fasa terakhir iaitu pada tahap 90 peratus. Walaupun tidak ramai wanita Malaysia pernah ke Antartika, namun saya jadikan ia sandaran untuk buktikan wanita negara ini juga mampu melakukannya.

“Segala ilmu yang saya peroleh sepanjang latihan terutamanya menghadapi cuaca sejuk melampau dan ujian sebelum ini akan dipraktikkan sebaiknya. Saya yakin, saya akan dapat mengatasi keadaan cuaca sejuk di Kutub Selatan pula nanti,” katanya. Pada masa sama, Salehah yang turut mempunyai pandangan senada anggota tentera itu menyifatkan latihan intensif dijalaninya setiap hari adalah persiapan terbaik sebelum melaksanakan misi tersebut.

Katanya, latihan yang menguji stamina dan kekuatan fizikal turut ditekankan supaya setiap peserta mempunyai tahap kecergasan terbaik sepanjang menggalas misi tersebut.

“Setiap hari, saya akan ke gim untuk buat latihan kecergasan selain berlari untuk kardio, walaupun orang kata tenaga kaum wanita tidak cukup kuat tetapi itu bukan satu halangan.

“Menerusi latihan kecergasan kita boleh pastikan badan kita kekal fit termasuk berupaya untuk mengangkut beban berat seperti beg dan barang keperluan lain di Antartika nanti,” katanya.

Sementara itu, Sharifah Mazlina berkata sebagai persiapan terakhir, semua peserta amat digalakkan menambah pengetahuan berkaitan persekitaran di Kutub Selatan supaya mereka tidak terkejut apabila berdepan pelbagai kesulitan sepanjang misi itu.

“Selain latihan berkaitan kecergasan, kita turut saran-kan peserta menonton video dan membaca pengalaman orang lain yang pernah ke sana (Antartika).

“Kita juga tidak mahu mereka melihat pada sudut positif sahaja tetapi turut melihat pada keadaan negatif, jadi apabila berhadapan masalah nanti mereka tidak terkejut dan lebih bersedia,” katanya yang juga merupakan wanita Asia pertama merentasi Antartika secara solo pada 2004. – Bernama