Sunday, April 14, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Mitsubishi terajui projek pembangunan komuniti Kampong Ayer

  Oleh Fadley Faisal –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 30 NOV – Mitsubishi Corporation melalui Pejabat Perhubungan Brunei telah menerajui inisiatif pembangunan komuniti transformatif di Kampong Ayer yang dijalankan sepanjang November, memberikan sokongan penting kepada komuniti tempatan perkampungan air dan memupuk penjagaan alam sekitar.

  Projek yang dijalankan dengan kerjasama Green Brunei dan disokong oleh Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri dan Pusat Pembangunan Belia (PPB), Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS) itu mempamerkan komitmen Mitsubishi Corporation untuk memberi impak positif kepada masyarakat.

  Inisiatif berkenaan diakhiri dengan pembersihan sungai pada majlis penutup hari ini di mana hadir selaku tetamu kehormat majlis ialah Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ahmaddin bin Haji Abdul Rahman.

  Mengiringi beliau ialah Duta Besar Istimewa dan Mutlak Jepun ke Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Maeda Toru dan ahli-ahli Majlis Mesyuarat Negara.

  Perwakilan Negara Mitsubishi Corporation (Pejabat Perhubungan Brunei), Tadashi Hara dalam ucapannya berkata, “Inisiatif projek ini bukan sahaja untuk menambah baik infrastruktur kawasan tetapi juga mengutamakan kesejahteraan, keselamatan dan keselesaan penduduk dan pengunjungnya.”

  Sorotan utama projek itu melibatkan pembaikan 150 meter laluan papan dan jeti di Kampung Sungai Pandan, meningkatkan akses tempatan dan menggalakkan kesalinghubungan komuniti serta meningkatkan keselamatan di kampung air.

  Sumbangan turut diagihkan kepada 100 buah keluarga dalam bentuk barangan keperluan rumah, selain bekalan sekolah kepada 30 orang kanak-kanak.

  Dalam langkah strategik untuk meningkatkan keselamatan masyarakat, enam orang penghulu mukim dan ketua kampung telah diberikan alat pemadam api, selimut api, dan peti pertolongan cemas.

  Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ahmaddin dan TYT Maeda Toru bergambar ramai selepas majlis tersebut. – GAMBAR OLEH FADLEY FAISAL
  Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ahmaddin dan TYT Maeda Toru mengakhiri projek pembangunan pada majlis penutup kelmarin. – GAMBAR OLEH FADLEY FAISAL

  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...