Monday, December 5, 2022
22.3 C
Brunei

-

MKOKU sambut hari antarabangsa OKU 2021

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 3 DIS – Selaras dengan peranannya sebagai badan induk dan satu-satunya suara rasmi bukan kerajaan bagi persatuan-persatuan orang kelainan upaya, Majlis Kesejahteraan Orang Kelainan Upaya (MKOKU) telah mengadakan Majlis Sambutan Hari Antarabangsa Orang Kelainan Upaya 2021 secara dalam talian, hari ini.

Hadir selaku tetamu kehormat ma-jlis ialah Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, Yang Berhormat Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Aminuddin Ihsan bin Pehin Orang Kaya Saiful Mulok Dato Seri Paduka Haji Abidin.

Antara pengisian majlis ialah bacaan Surah Al-Fatihah dipimpin oleh Awang Mohd Hakim Imanuddin bin Asarwih yang merupakan orang kelainan upaya (OKU) penglihatan dari Persatuan Orang-orang Cacat Penglihatan Brunei Darussalam (BDNAB), bacaan Surah Yasin, tahlil dan Doa Arwah serta ucapan alu-aluan daripada Yang Di-Pertua MKOKU, Dato Paduka Haji Mohd Alimin bin Haji Abdul Wahab.

Majlis diteruskan dengan ceramah khas bertajuk ‘Beberapa Isu Berkaitan Ibadah bagi OKU’ yang disampaikan oleh penceramah undangan, iaitu pensyarah Fakulti Syariah dan Undang-undang, Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA), Profesor Madya Dr Abdurrahman Raden Aji Haqqi yang merupakan OKU berkerusi roda.

Ceramah menyentuh beberapa isu dan perkara mengenai definisi OKU iaitu seorang yang mempunyai ketidakupayaan jangka masa panjang dari segi fizikal, mental, intelektual atau pancaindera yang apabila berhadapan dengan pelbagai halangan mungkin tidak dapat melibatkan diri sepenuhnya dan secara efektif dalam masyarakat.

Beliau turut menyentuh mengenai beberapa isu ibadah bagi OKU antaranya mengenai sakit, hukum fiqah dan Al-Darurah Tubuihu Al-Mahzurat serta banyak lagi. Majlis kemudian diakhiri dengan doa khusus bagi OKU dan Doa Peliharakan Sultan yang dipimpin oleh Haji Azmi bin Haji Ya’akob selaku ahli Persatuan SMARTER Brunei.

Majlis sambutan berkenaan dihasratkan dapat mempromosikan tindakan untuk meningkatkan kefahaman orang awam tentang isu-isu kelainan upaya dan memberi kesedaran tentang peri pentingnya pemberian peluang yang saksama kepada OKU dalam mewujudkan masyarakat inklusif yang membuktikan keindahan dan kekuatan dalam kepelbagaian.

Yang Berhormat Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Aminuddin Ihsan semasa menghadiri Majlis Sambutan Hari Antarabangsa OKU 2021 secara dalam talian. – Gambar serahan KKBS
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

ASEAN: Tiga tindakan promosi pembangunan bandar mampan

FUKUSHIMA, 4 DIS – Mesyuarat keempat Peringkat Tinggi Rangkaian Bandar Pintar ASEAN-Jepun bermula di sini hari ini, dengan ASEAN mengetengahkan tiga tindakan utama untuk...

Australia dakwa suspek IS

- Advertisment -