MLS akan kembali di Disney World

NEW YORK, 11 JUN – Major League Soccer (MLS) akan kembali setelah penutupannya akibat COVID-19 dengan kejohanan 26 pasukan dalam stadium tertutup bermula 8 Julai ini di Disney World, Florida, liga mengumumkan semalam.

Kejohanan MLS Is Back, yang berlangsung hingga 11 Ogos, akan menampilkan perlawanan peringkat kumpulan dan mengikut perkiraan musim biasa liga, yang dihentikan kerana wabak virus yang membunuh itu pada bulan Mac lalu.

Acara ini akan diadakan di kompleks Wide World of Sports ESPN di Walt Disney World di Orlando dengan protokol perubatan yang ketat untuk pemain, termasuk ujian COVID-19 sehari sebelum setiap perlawanan.

“Kami gembira dapat bekerjasama dengan Disney untuk menyambung semula musim MLS 2020 dan kembali bermain bola sepak,” kata pesuruhjaya MLS, Don Garber.

“Peluang untuk mengumpulkan semua 26 kelab membolehkan kami mengawalnya untuk membantu melindungi kesihatan pemain, jurulatih dan kakitangan kami ketika kami kembali bermain.”

Gambar fail: Pesuruhjaya MLS, Don Garber bercakap semasa pembukaan musim ke-25 liga di New York. MLS dan kesatuan pemainnya mencapai kesepakatan yang membuka jalan untuk kejohanan musim panas di Florida setelah musim ini ditangguhkan akibat koronavirus. – AP

Pasukan akan tiba di Orlando pada 24 Jun ini untuk latihan pra-musim dengan kelab dijangka tiba selewat-lewatnya tujuh hari sebelum pembukaan perlawanan mereka.

Format perlawanan seperti Piala Dunia yang akan menyaksikan jadual perlawanan yang berterusan hampir setiap hari bermula pada pukul 9 pagi, 8 malam dan 10:30 malam.

Pemenang akan mendapat tempat di Liga Juara-Juara CONCACAF 2021. Lima pemain gantian akan dibenarkan setiap perlawanan, mengikut jejak Bundesliga.

Setiap anggota delegasi mesti lulus dua ujian COVID-19 sebelum berlepas ke Orlando dan satu lagi semasa ketibaan mereka.

Untuk dua minggu pertama, mereka akan menjalani ujian setiap hari. Ujian berkala akan dilakukan selepas itu, termasuk sehari sebelum setiap perlawanan.

Langkah-langkah keselamatan di lapangan termasuk meminta semua orang untuk “berhati-hati ketika meludah atau membersihkan hidung”, dengan penutup mulut dan hidung dan penjarakan sosial perlu dibuat di tempat duduk pemain.

Mereka yang mengalami gejala virus mesti menghubungi kakitangan perubatan kelab, sementara sesiapa yang positif akan dikuarantin. – AFP