Wednesday, August 17, 2022
23.5 C
Brunei

MOFE semarak awal tahun baharu 1444H

-

Oleh Salawati Haji Yahya
Gambar oleh Muiz Matdani

BANDAR SERI BEGAWAN, 4 OGOS – Kementerian Kewangan dan Ekonomi (MOFE) tidak ketinggalan menyemarakkan awal tahun baharu Hijrah 1444 dengan majlis sambutan yang berlangsung di Dewan Teater, Bangunan MOFE, hari ini.

Hadir selaku tetamu kehormat pada majlis berkenaan ialah Pemangku Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua, Dato Seri Paduka Haji Khairuddin bin Haji Abdul Hamid.

Majlis dimulakan dengan bacaan Surah Al-Fatihah dan disusuli dengan ceramah khas bertajuk ‘Bersabar, Berikhtiar, Bertawakal dan Berdoa Menghadapi Ujian: Memacu Wawasan Negara’ yang disampaikan oleh Pegawai Ugama di Pusat Dakwah Islamiah, Awang Mohammad Nasyith bin Superi yang antara lain mengongsikan perjalanan penghijrahan Rasulullah SAW.

Majlis merupakan salah satu aktiviti keagamaan tahunan kementerian yang bertujuan untuk memperingati dan membesarkan Sambutan Awal Tahun Baharu Hijrah, di samping mengeratkan hubungan silaturahim antara pegawai-pegawai dan kakitangan kementerian.

Pada tahun ini, majlis diselenggarakan oleh Bahagian Penyelidikan dan Pengurusan Strategik, MOFE.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah Timbalan Menteri Kewangan dan Ekonomi (Fiskal), Pengiran Datin Seri Paduka Hajah Zety Sufina binti Pengiran Dato Paduka Haji Sani, setiausaha-setiausaha tetap, pengarah urusan Brunei Darussalam Central Bank (BDCB), timbalan-timbalan setiausaha tetap, ketua-ketua jabatan dan bahagian, pegawai dan kakitangan kementerian termasuk pegawai dan kakitangan dari Pejabat Penerbangan Kebawah Duli Yang Maha Mulia (HMSF) dan BDCB.

Dato Seri Paduka Haji Khairuddin hadir selaku tetamu kehormat semasa majlis sambutan berkenaan.
Ceramah khas disampaikan oleh Awang Mohammad Nasyith.
Antara yang hadir yang pada majlis sambutan yang berlangsung di Dewan Teater, Bangunan Kementerian Kewangan dan Ekonomi, kelmarin.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Iran nafi terbabit serangan Salman Rushdie

TEHRAN, 15 OGOS – Pegawai kerajaan Iran hari ini menafikan Tehran terbabit dalam serangan yang mencederakan penulis kontroversi, Salman Rushdie di Amerika Syarikat (AS)...

China lancar latihan baharu

- Advertisment -