Friday, September 30, 2022
25.5 C
Brunei

Mohammad Riyyat Iman juara pool

-

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 14 OGOS – Brunei Darussalam mengalu-alukan bakat sukan kiu baharu dalam perlawanan amatur selepas Awang Mohammad Riyyat Iman Mustaqim bin Mohd Shahjohan muncul juara pada Kejohanan Pool 8-Bola Amatur Yi’s Nation di Julok di The Walk, Beribi, kelmarin.

Pemenang baharu itu mempamerkan persembahan yang tenang untuk menewaskan Awang Razzi Salman Shariff Abdullah 5-3 dalam persaingan final yang sengit.

Peringkat pembukaan perlawanan menyaksikan Awang Razzi Salman mencatat kemenangan pada rack pertama selepas pukulan bolanya berjaya memasuki poket meja pool sebelum Awang Mohammad Riyyat Iman menyamakan kedudukan.

Awang Mohammad Riyyat Iman mempamerkan prestasi kukuh dalam permainan seterusnya dan hanya mempunyai baki satu bola untuk mengulangi permainan sebelumnya tetapi Awang Razzi Salman bangkit semula untuk mendahului sekali lagi.

Dengan Awang Mohammad Riyyat berdepan situasi sama sebelum pusingan sebelumnya, dia memastikan Awang Razzi tidak mendahului dan kembali menguasai permainan.

Han Yei Siew menyampaikan trofi kepada Awang Mohammad Riyyat Iman pada Kejohanan Pool 8-Bola Amatur Yi’s Nation di Julok di The Walk, Beribi, baru-baru ini.

Memperoleh semula keyakinan, Awang Mohammad Riyyat menamatkan dua bola yang tinggal sebelum meneruskan prestasi cemerlang dengan perlawanan berbaki satu rack.

Dengan mengekalkan ketenangan, beliau berjaya memasukkan bola kemenangan dalam poket meja pool sekali gus menempa namanya sebagai pemenang pertandingan.

Sementara itu, Marzuq Zufayri bin Mohamad menduduki tempat ketiga selepas menewaskan Awangku Mohd Iqbal Hisyamuddin bin Pengiran Nordin 5-1 dalam playoff.

Seramai 32 peserta amatur termasuk pemain kiu dan penggemar rekreasi mendaftarkan diri dalam kejohanan dengan lebih 140 pusingan dalam tempoh tiga hari.

Kejohanan pada mulanya bermula dengan peringkat kumpulan pada Jumaat dan Sabtu diadakan dalam format round robin dengan dua pemain dalam setiap kumpulan mara ke pusingan 16 terakhir.

Kejohanan itu berakhir dengan final serta tempat ketiga dan keempat.

Jurucakap Julok di The Walk berkata, “Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada semua pemain dan penyokong kerana membawa sukan kiu ke peringkat seterusnya.

“Kami juga ingin mengucapkan terima kasih kepada Yi’s Nation kerana menaja acara ini yang memberikan pemain pool amatur semua peringkat satu platform untuk bermain secara kompetitif.”

Pengasas Yi’s Nation Han Yei Siew menyampaikan hadiah kepada pemenang selepas perlawanan.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -