Thursday, April 18, 2024
25.3 C
Brunei

  -

  Mohammad Sufrizal dipilih

  Oleh Daniel Lim –

  BELAIT, 24 NOV – Selepas beberapa hari pengundian oleh penduduk Pekan Kuala Belait B, Awang Mohammad Sufrizal bin Haji Hamdan telah dipilih sebagai ketua kampung yang baharu selepas pengiraan undi di Dewan Bandaran Kuala Belait, hari ini.

  Pemangku Pegawai Daerah Belait, Haji Amirol Hafidzin bin Haji Muhammad, bersama ahli Majlis Mesyuarat Negara dan Penghulu Mukim Bukit Sawat, Yang Berhormat Haji Mohd Salleh bin Haji Othman, dan wakil Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri (KHEDN), Dayang Suryati binti Haji Mohamed hadir semasa acara berkenaan.

  Calon tunggal bagi jawatan Ketua Kampung Pekan Kuala Belait B berusia 44 tahun itu merupakan lulusan O Level dan pernah bekerja di CIC Environmental Services Sdn Bhd sebagai penolong pengurus operasi.

  Selain itu, beliau juga memangku jawatan Ketua Kampung Pekan Kuala Belait sebelum sesi pengundian yang diadakan bermula 22 November lalu menerusi aplikasi e-Undi PMKK, serta pengundian fizikal yang diadakan pagi tadi.

  Ketika ditemui, Awang Mohammad Sufrizal merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada penyokong dan pengundi kampung yang membuang undi semasa sesi pengundian.

  Proses pengiraan undian dijalankan di Dewan Bandaran Kuala Belait, kelmarin. – GAMBAR OLEH DANIEL LIM

  Beliau menambah, pengalaman beliau memegang jawatan Pemangku Ketua Kampung Pekan Kuala Belait telah memberikan gambaran kepada beliau tentang keperluan kampung dan mewakili kampung demi kepentingannya untuk menjadi orang tengah antara kerajaan dan masyarakat.

  Awang Mohammad Sufrizal juga aktif mengetuai dan menganjurkan pelbagai aktiviti sukan berkaitan kesihatan seperti acara larian dan berbasikal di seluruh daerah dan sekitarnya, yang diharapkan dapat dibawa ke kampung dalam mempromosikan gaya hidup sihat.

  “Saya berharap saya dapat memenuhi harapan penduduk, menjadi suri teladan yang membawa perpaduan, keharmonian, kemakmuran, keselamatan, dan kesejahteraan kepada kampung,” ujar beliau.

  Keputusan akan diserahkan kepada Lembaga Perjawatan, Disiplin dan Tatatertib Penghulu Mukim dan Ketua Kampung di KHEDN untuk diproses.

  Selain itu, sesi pengundian yang sama juga sedang dijalankan melalui permohonan e-Undi PMKK bagi jawatan Ketua Kampung Mumong C dan RPN Panaga A dengan pengundian fizikal dijadualkan pada 26 November di Pusat Tingkatan Enam Belait bermula 9 pagi hingga 11:30 pagi.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Gempa bumi 6.3 magnitud di Jepun cederakan 8 orang

  TOKYO, 18 APRIL – Lapan orang dilaporkan cedera hari ini selepas gempa bumi berukuran 6.3 magnitud melanda barat daya Jepun, tetapi tiada kerosakan besar...