Mohon doa restu ibu bapa dan guru

Oleh Syahmi Hassan & Hajah Saemah Kepli

BANDAR SERI BEGAWAN, 11 Okt – Untuk memohon keberkatan bagi pelajar-pelajar dalam menghadapi peperiksaan, Program Keagamaan Senegara Persekolahan Ugama dan Arab bagi bulan ini membawa tema ‘Doa Restu Ibu Bapa dan Guru’.

Program anjuran Jabatan Pengajian Islam, Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU) itu diadakan oleh sekolah-sekolah agama dan Arab seluruh negara dengan tumpuan media bagi persekolahan Arab adalah di Sekolah Menengah Arab Laki-Laki Hassanal Bolkiah (SMALHB).

Hadir semasa program tersebut ialah Pengetua SMALHB, Hajah Sarimah binti Haji Ahmad.

Manakala itu, tumpuan media bagi sekolah agama ialah di Sekolah Ugama (SU) Pehin Udana Khatib Haji Umar Kampung Setia; SU Lubok Pulau, Daerah Tutong; SU Panaga, Daerah Belait dan SU Piasau-Piasau, Daerah Temburong.

Di SU Panaga, lebih 300 orang pelajar Darjah Pra hingga 6 menghadiri program di sekolah itu, di mana seperti sekolah-sekolah lain turut diisikan dengan solat sunat Hajat, disusuli dengan membaca Sayyidul Istigfar dan membaca Surah Al-Fatihah sebelum tazkirah ‘Doa Restu Ibu Bapa dan Guru’.

Pengetua Sekolah Menengah Arab Laki-Laki Hassanal Bolkiah semasa hadir di majlis tersebut.
Solat Hajat berjemaah sebagai memulakan Program Keagamaan Senegara Persekolahan Ugama dan Arab di Sekolah Ugama Panaga, Daerah Belait.
Tazkirah ‘Doa Restu Ibu Bapa dan Guru’ yang disampaikan oleh guru SMALHB, Dayang Munirah binti Haji Ibrahim, yang menjelaskan mengenai kepentingan doa serta restu ibu bapa dan guru agar jiwa pelajar menjadi tenang dalam menghadapi peperiksaan.
Program turut dimuatkan dengan penyampaian tazkirah dengan tajuk ‘Doa Restu Ibu bapa dan Guru’ di Sekolah Ugama Panaga, Daerah Belait.
Antara pelajar yang menghadiri program yang berlangsung di Sekolah Menengah Arab Laki-Laki Hassanal Bolkiah.

Acara kemudiannya diteruskan dengan bacaan Surah Yasin, Doa Peperiksaan, Doa Peliharakan Sultan dan Negara Brunei Darussalam kemudian ditutup dengan bacaan Surah Al-Asr dan Tasbih Kaffarah. Program bulan ini bertujuan untuk memohon keberkatan untuk pelajar-pelajar dalam menghadapi peperiksaan.

Doa restu daripada ibu bapa dan guru kepada pelajar sebelum peperiksaan adalah sangat diperlukan supaya jiwa mereka menjadi tenang dengan minda yang cerdas.

Doa restu daripada mereka akan memberikan suntikan semangat agar para pelajar lebih bermotivasi untuk berusaha sehabis baik pada saat-saat akhir sebelum peperiksaan bermula.

Dengan mendoakan semoga pelajar-pelajar diberikan kesihatan yang baik, ketenangan fikiran dan ketajaman ingatan sehingga dapat menjawab semua soalan dengan baik seterusnya beroleh keputusan yang cemerlang.

Matlamat program bulanan ini adalah untuk melahirkan Al-Insannussaleh, pendidikan yang seimbang dan seumpama sentiasa memberi penekanan kedua-dua aspek, iaitu kurikulum dan gerak kerja kokurikulum.