Molinari, Gagli dikuarantin di Oman

MILAN, 27 FEB – Pemain golf Itali, Eduardo Molinari dan Lorenzo Gagli telah dikuarantin di Muscat dan terpaksa menarik diri dari Terbuka Oman bermula Selasa lalu kerana dikhuatiri mereka dijangkiti koronavirus.

Gagli yang mengalami gejala seperti selesema pada minggu ini dan Molinari, abang kepada juara Terbuka British, Francesco, memberitahu rakan sebiliknya bahawa mereka telah diasingkan untuk langkah berjaga-jaga.

Gagli memberitahu media bahawa beliau telah diberitahu bahawa beliau terpaksa berada dalam pengasingan sehingga Rabu depan.

“Ia merupakan keputusan yang tidak dapat dijelaskan,” Gagli memberitahu.

“Jika sekiranya terdapat risiko jangkitan, mereka terpaksa mengasingkan berdozen pemain golf dan membatalkan kejohanan.”

Itali telah menyaksikan 12 orang terkorban akibat COVID-19 manakala 400 kes telah disahkan dalam kes penularan terburuk di Eropah, telah berusaha menutup titik tengah di bahagian utara untuk membendung dari merebak.

Molinari, 39, berasal dari Turin di utara Itali sementara pemain berusia 34 tahun, Gagli berasal dari Florence di Tuscany, di mana terdapat kes koronavirus dilaporkan. – AFP

Pemain golf Itali, Lorenzo Gagli, ketika beraksi di Kejohanan Golf Master Madrid. Beliau telah dikuarantin di Oman bersama rakan senegara, Eduardo Molinari, kerana disyaki dijangkiti wabak koronavirus. – AP