Monaco bakal kehilangan Subasic

MONACO, 9 JUN – Danijel Subasic akan pergi meninggalkan Monaco, kelab Ligue 1 yang diumumkan semalam, dengan kontrak bekas penjaga gol Croatia itu akan tamat pada akhir bulan ini.

“AS Monaco mengumumkan perjuangan akhir bersama Danijel Subasic, yang kontraknya akan berakhir pada 30 Jun,” kata kelab itu dalam satu kenyataan.

Subasic, 35, mula menyertai Monaco pada Januari 2012 dari perpindahan kelab di peringkat divisyen kedua dan merupakan pemain penting dalam pasukan yang memenangi Ligue 1 dan mara ke separuh akhir Liga Juara-Juara pada tahun 2017 bersama dengan Kylian Mbappe yang baru membuat penampilan pada ketika itu.

Dia bermain sebanyak 292 penampilan untuk Monaco, jumlah penampilan kedua tertinggi yang dibuat oleh mana-mana penjaga gol untuk pasukan itu.

Subasic juga merupakan penjaga gol dari Croatia yang berjaya melangkah ke perlawanan akhir Piala Dunia 2018 dan menyelamatkan empat sepakan penalti semasa kejohanan tersebut, termasuk tiga dalam kemenangan peringkat 16 akhir dalam penentuan sepakan penalti ke atas Denmark.

Setelah kecundang menentang Perancis di final, Subasic bersara dari bola sepak antarabangsa dan kemudian mengalami beberapa kecederaan yang menyebabkan dia kehilangan tempatnya sebagai penjaga gol pilihan Monaco musim lalu kepada Benjamin Lecomte. – AFP

Reaksi Danijel Subasic semasa perlawanan akhir kumpulan G Liga Juara-Juara UEFA yang lalu, antara Monaco dan Leipzig di stadium Louis II, di Monaco. Danijel Subasic akan meninggalkan Monaco, kelab Ligue 1 mengumumkan. – AFP