Tuesday, December 5, 2023
23.1 C
Brunei

  -

  Monflis tundukkan Baez

  PARIS, 31 MEI – Gael Monfils mengatasi masalah kekejangan otot dan ketinggalan pada set akhir empat perlawanan untuk memenangi perlawanan pertamanya dalam sembilan bulan di Terbuka Perancis lewat malam, menggelarkan dirinya ‘sangat gila’.

  Pemain berusia 36 tahun itu, yang telah merosot ke ranking 394 dunia selepas bergelut dengan kecederaan kaki yang melumpuhkan, menewaskan Sebastian Baez dari Argentina 3-6, 6-3, 7-5, 1-6, 7-5 dalam perlawanan pusingan pertama yang berakhir hari ini.

  Sebagai finalis separuh akhir di Roland Garros pada 2008, Monfils bangkit daripada 0-4, 30-40 pada set penentuan untuk mengejutkan lawan yang 14 tahun lebih muda daripadanya dan menduduki tempat ke-42.

  “Ia luar biasa. Saya bercakap dengan diri sendiri selepas set keempat, dan saya berkata, Jangan risau, saya akan pulih, dan saya akan mengalahkannya, saya akan menghancurkannya semasa set kelima,” kata Monfils .

  “Fikirkan tentang ini, saya benar-benar luar biasa.”

  Aksi Gael Monfils semasa perlawanan pusingan pertama kejohanan tenis Terbuka Perancis di stadium Roland Garros di Paris, 30 Mei. – AP

  Monfils hampir sukar berjalan di set terakhir kerana intensiti perlawanan itu mencetuskan kekejangan di kedua-dua belah kakinya.

  Pukulan kilasnya yang menang membuatkan penonton di Court Philippe Chatrier berdiri sebelum Monfils yang menangis teresak-esak terbaring ke permukaan tanah liat merah.

  Dia menyelamatkan 11 daripada 20 mata rehat yang dihadapinya dalam pertandingan yang berlangsung hampir empat jam.

  Kemenangan terakhir Monfils dalam jelajah ialah di Montreal pada Ogos 2022 sebelum mengalami kecederaan di kaki kanannya mengetepikan dia sehingga Mac tahun ini.

  Ia adalah yang masalah fizikal terbaharu yang panjang dalam karier profesional Monflis selama 19 tahun dan telah menghadapi pelbagai masalah serupa sebelumnya. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  India setuju tarik balik tentera dari Maldives

  NEW DELHI, 4 DIS – India telah bersetuju untuk menarik balik tenteranya dari Maldives, kata presiden kepulauan strategik itu, memenuhi janji yang dibuatnya menjelang...