Wednesday, June 26, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Monyet tergemuk di Thailand mati kerana penyakit berkaitan obesiti

  BANGKOK, 24 MEI – Seekor monyet gemuk yang tidak sihat bernama Godzilla yang menikmati makanan yang ditawarkan oleh orang yang lalu lalang di Bangkok, Thailand, mati akibat pelbagai penyakit berkaitan berat badan pada usia enam tahun.

  Memetik laporan Oddity Central, Godzilla menghembuskan nafas terakhirnya pada 6 Mei, di Crystal Pet Hospital di Bangkok sambil tuannya memegang tangan kecilnya.

  Bagaimanapun, lelaki itu dan keluarganya berdepan kritikan kerana membunuh monyet muda itu dengan ‘kebaikan’, memanjakan ketagihannya kepada gula-gula dan makanan lain yang menggemukkan, dan menjadikannya tarikan popular di gerai pasar mereka.

  Pelancong akan melalui primata yang memakai jaket dan memberinya semua jenis makanan ringan, yang menyebabkan dia melambung sehingga 19 kilogram, lebih dua kali ganda berat seekor monyet biasa.

  Malangnya, keadaannya tidak pernah benar-benar bertambah baik selepas dia dibawa pergi, dan beberapa penyakit yang disebabkan obesiti akhirnya meragut nyawanya.

  Monyet boleh hidup sehingga 37 tahun dalam kurungan, tetapi Godzilla mati pada usia 6 tahun sahaja. Dia juga menghidap diabetes, penyakit tiroid, dan Sindrom Cushing, semuanya disebabkan diet manis dan minuman sirap manisnya yang tidak sihat.

  Orang ramai suka melihatnya makan dan akan membawakannya semua jenis makanan ke gerai pasar pemiliknya. Anda boleh mengatakan mereka membunuhnya dengan kebaikan mereka.

  Pemilik Godzilla mendakwa telah mengambilnya sebagai haiwan peliharaan mereka selepas ibu bapa monyet itu dibunuh oleh kereta dan dia ditinggalkan oleh pemilik terdahulu. Walaupun mengetahui bahawa memelihara seekor monyet sebagai haiwan peliharaan adalah haram, mereka tetap mengikat Godzilla di gerai pasar bebola daging mereka di mana dia akhirnya menjadi tarikan pelancong.

  Selepas diambil pihak berkuasa tiga tahun lalu, Godzilla terpaksa menjalani ‘kem lemak’ di pusat hidupan liar di wilayah Chachoengsao di mana dia diberi makan dengan diet yang lebih sihat.

  Keluarganya pada mulanya dilarang untuk melihatnya, tetapi mereka akhirnya dibenarkan untuk berinteraksi dengannya dan berada di sisinya walaupun pada saat-saat terakhirnya.

  “Kami sangat sedih kerana dia telah pergi. Dia seperti keluarga kami. Kami menyelamatkannya apabila dia ditinggalkan dan melayannya dengan baik,” kata bekas pemilik Godzilla. “Dia tidak sepatutnya dibawa pergi dari rumahnya kerana dia suka makan apa yang kami berikan kepadanya.”

  Kisah tragis Godzilla mengimbau kisah Uncle Fatty, seekor lagi monyet obes yang menjadi tular pada 2017 tetapi tidak dikesan selama lima tahun. Dia juga dipercayai telah dibunuh oleh ‘kebaikan’ pelancong. – Agensi

  Godzilla (gambar) menghembuskan nafas terakhirnya pada 6 Mei, di Crystal Pet Hospital di Bangkok. – Oddity Central
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Serangan pisau di perhentian bas sekolah di China cederakan 3

  BEIJING, 25 JUN - Seorang lelaki ditahan selepas serangan pisau yang mencederakan tiga orang di bandar Suzhou di China, termasuk seorang ibu dan anak...