Morbidelli anggap diri bertuah

KUALA LUMPUR, 17 OGOS  – “Saya anggap diri saya amat bertuah”, kata pelumba Petronas Yamaha Sepang Racing Team, Franco Morbidelli yang terselamat dan hanya mengalami kecederaan ringan semasa perlumbaan Grand Prix (GP) Moto di GP Austria di  Litar Red Bull Ring kelmarin.

Pelumba Itali berusia 25 tahun itu terlibat dalam kemalangan dramatik dan bahaya di Selekoh 3 pusingan 6 dengan pelumba Perancis, Johann Zarco daripada Esponsorama Racing yang menyebabkan bendera merah dikeluarkan. Tangan kanan, bahu dan kepalanya cedera dalam nahas itu, tetapi imbasan CT menunjukkan tiada kecederaan teruk.

“Saya mengalami bengkak, tetapi semuanya baik. Melihat pada rakaman kemalangan itu, saya bersyukur selamat. Ia kemalangan yang aneh kerana Johann (Zarco) memintas saya di laluan lurus dan kemudian menukar laluannya dengan membrek sehingga terbabas,” katanya seperti dipetik dalam laman web pasukan itu.

“Dengan keadaan itu adalah mustahil untuk saya mengelaknya. Syukur, kedua-dua kami okay. Adalah penting untuk mendapatkan mata baik pada perlumbaan ini, saya minta maaf kepada pasukan saya kerana kami tidak berjaya melakukannya kali ini. Saya mencuba yang terbaik tetapi tidak dapat lakukan kali ini. Kami akan cuba semula Ahad depan,” katanya. – Bernama

Penunggang Pertonas Yamaha SRT, Franco Morbidelli (kiri) beraksi di Grand Prix Austria. Dia anggap dirinya amat bertuah selepas terselamat dan hanya mengalami kecederaan ringan semasa perlumbaan di  Litar Red Bull Ring kelmarin. – AFP