Moscow lancar permit perjalanan digital

MOSCOW, 13 APRIL – Pihak berkuasa Moscow melancarkan sistem permit digital untuk mengawal pergerakan orang ramai selepas mengingatkan wabak koronavirus telah memberikan bebanan besar ke atas hospital.

Satu laman sesawang untuk memohon pas beroperasi pada hari ini untuk individu yang mengadakan perjalanan dengan kereta atau pengangkutan awam. Sistem permit itu, yang akan beroperasi mulai Rabu, mungkin dilanjutkan untuk memantau orang yang keluar walaupun di dalam kawasan jiran setempat mereka, jika perlu, kata pihak berkuasa.

Pihak berkuasa perbandaran telah merancang untuk memberikan kod bar yang boleh diimbas untuk penduduk Moscow untuk memeriksa sama ada orang ramai mematuhi peraturan pengasingan yang ketat, namun ia mencetuskan kontroversi besar.

Orang ramai perlu memohon kod QR daripada pegawai secara dalam talian setiap kali mereka mahu meninggalkan rumah mereka. Pelan tersebut akhirnya digugurkan sebagai memilih pas digital.

Penduduk Moscow hanya dibenarkan meninggalkan rumah mereka untuk membawa anjing mereka keluar berjalan-jalan, membuang sampah dan mengunjungi kedai atau farmasi terdekat mereka.

Rusia telah mengisytiharkan 15,770 kes koronavirus dan 130 kematian, walaupun jumlah sebenar dipercayai adalah lebih tinggi. – AFP