Friday, August 19, 2022
24.2 C
Brunei

Moscow umum 11 hari sekatan

-

MOSCOW, 21 OKT – Moscow akan menutup perkhidmatan tidak penting antara 28 Oktober dan 7 November, kata datuk bandarnya hari ini, ketika jumlah kematian akibat koronavirus di Rusia telah meningkat, negara di Eropah yang paling terjejas oleh pandemik, di tengah-tengah kadar vaksinasi yang rendah.

Datuk Bandar, Sergei Sobyanin mengumumkan penutupan 11 hari itu, sehari selepas Presiden Vladimir Putin mengarahkan bayaran cuti seminggu pada hujung bulan untuk mengekang penularan jangkitan.

Rusia melaporkan sebanyak 1,036 kematian COVID-19 hari ini, namun para pegawai memberi amaran perkara terburuk akan berlaku, ketika hanya 35 peratus penduduk Rusia lengkap divaksinasi.

Putin tidak akan mengadakan pertemuan bersemuka semasa tempoh bukan bekerja, kata Kremlin.

“Tidak ada acara bersemuka diadakan berdasarkan situasi sukar epidemiologi,” kata jurucakapnya, Dmitry Peskov kepada agensi berita kerajaan, RIA Novosti.

Polis Rusia dan anggota National Guard (Rosgvardia) meronda Red Square di tengah Moscow pada 20 Oktober di tengah krisis berkaitan pandemik COVID-19. – AFP

Pihak berkuasa sebelumnya berusaha untuk melindungi pemimpin berusia 69 tahun itu – yang Kremlin katakan sudah divaksinasi penuh – sejak permulaan pandemik.

Sobyanin berkata semua peruncit tidak penting, premis sukan dan hiburan akan ditutup sementara. Kedai-kedai menjual makanan, perubatan dan bara-ngan keperluan lain akan terus dibuka.

Restoran dan kafe-kafe akan dibenarkan untuk menjual makanan bawa pulang, kata datuk bandar dalam kenyataan.

Perkumpulan ramai akan ditegah, manakala sekolah-sekolah akan ditutup, dengan hari-hari ditutup berbetulan dengan cuti sekolah kebangsaan.

Teater dan muzium akan kekal dibuka, namun kemasukan hanya dibenarkan dengan akses kod QR.

Datuk bandar berkata langkah itu adalah perlu kerana ‘situasi di Moscow terus meningkat berdasarkan senario kes terburuk. – AFP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Darurat banjir di wilayah pulau selatan New Zealand

WELLINGTON, 18 OGOS – Wilayah Pantai Barat dan Nelson-Tasman di Pulau Selatan New Zealand dilanda hujan lebat dan banjir. Darurat tempatan masih kekal di kawasan...
- Advertisment -