MotoGP Thailand ditangguh, cegah penularan COVID-19

BANGKOK, 4 MAC – MotoGP Thailand ditangguhkan demi mencegah dari penularan wabak COVID-19, ini merupakan kejuaraan utama motosikal kedua yang telah ditunda dalam masa dua hari akibat wabak virus yang membawa maut itu.

Sehari selepas pembukaan musim kejuaraan motosikal MotoGP di Qatar yang telah dibatalkan, penganjur Thailand menangguhkan perlumbaan tersebut yang sepatutnya berlangsung pada 20 hingga 21 Mac di Buriram dengan tanpa menetapkan tarikh baharu.

“Saya tidak mengatakan ia dibatalkan, saya hanya mengatakan ia ditangguhkan sehingga masa membolehkan kami melakukan acara itu,” kata Anutin Charnvirakul, pengerusi jawatankuasa penganjur MotoGP Thailand, kepada pihak media.

“Ia disebabkan oleh COVID-19,” tambah Anutin, yang juga selaku timbalan perdana menteri dan menteri kesihatan Thailand.

“Kami perlu menangguhkannya hari ini sehingga notis lanjut dikeluarkan.”

Langkah itu bermakna kedua-dua perlumbaan pertama musim ini telah ditangguhkan. Perlumbaan berikutnya dalam jadual adalah di Austin, Texas pada 5 April.

Ia juga boleh memberi tumpuan kepada Formula Satu, yang mana musimnya akan bermula dengan Grand Prix di Australia pada 15 Mac.

Grand Prix F1 China telah ditunda dan Vietnam dijangka menjadi tuan rumah perlumbaan sulung di Hanoi pada 5 April. Walau bagaimanapun, Datuk Bandar Hanoi berkata minggu lepas bahawa bandar itu ‘bersedia untuk membatalkan perlumbaaan itu sekiranya wabak itu semakin teruk’.

Virus yang berasal dari China itu telah membunuh lebih daripada 3,000 orang di seluruh dunia, memberi kesan yang buruk terhadap acara sukan, memaksa senarai penangguhan dan pembatalan dalam tempoh yang panjang. – AFP

Seorang wanita yang memakai topeng muka ketika menunggang motosikal berada di hadapan poster di luar kedai barangan Grand Prix Formula Satu di Vietnam, Hanoi pada 2 Mac. -AFP