Mount selamatkan Blues

LONDON, 17 JAN – Frank Lampard merasa lega melihat pasukan kendaliannya Chelsea kembali melakar kemenangan menerusi gol tunggal Mason Mount di minit-minit akhir perlawanan ketika menewaskan Fulham 1-0 yang beraksi dengan 10 pemain semalam.

Blues menduduki tempat ke-10 sebelum sepak mula selepas hanya melakar satu kemenangan daripada enam perlawanan terakhir mereka.

Bagaimanapun kad merah yang dilayangkan ke atas pemain Fulham, Antonee Robinson pada separuh masa pertama memberikan harapan kepada skuad bimbingan Lampard untuk melakar kemenangan.

Chelsea bagaimanapun masih bergelut untuk mencari jaringan namun rembatan rendah oleh Mount 13 minit sebelum perlawanan berakhir memberikan kemenangan kepada pasukan pelawat sekali gus melonjak naik ke tangga ke-7 dan hanya tiga mata daripada kedudukan empat teratas liga.

“Kami tidak boleh berasakan segala-galanya sudah selesai kerana kami mahukan kemenangan lagi,” kata Lampard

“Saya sering katakan kami sedang melalui proses transisi dan kemajuan. Kami sedar terdapat barisan pemain baharu dan sedang mencari jalan penyelesaian tetapi dalam masa sama, kami perlu mendapatkan mata.

“Ia adalah permulaan yang baik daripada laluan yang sukar,” tambahnya.

Kekalahan pertama dalam enam perlawanan mengecewakan bagi Fulham.

Pasukan Scott Parker kekal di tempat ketiga tercorot, kini berada empat mata dari zon selamat. – AFP

Reaksi Mason Mount ketika meraikan jaringan golnya semasa perlawanan antara Fulham dan Chelsea di Craven Cottage, semalam. – AP