Thursday, October 5, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Mourinho ‘terlalu letih’

  BUDAPEST, 1 JUN – Jose Mourinho mengendahkan masa depannya sebagai pengurus Roma kelmarin, sambil berkata dia ‘terlalu letih’ selepas kekalahan pahit dalam final utama Eropah pertamanya kepada Sevilla.

  Pasukan Sepanyol itu menang 4-1 menerusi penentuan sepakan penalti selepas perlawanan di Budapest berakhir 1-1, dengan gol pembukaan Paulo Dybala dibatalkan menerusi jaringan sendiri daripada pemain pertahanan Roma, Gianluca Mancini.

  Kekalahan sebegitu merupakan pengalaman baharu buat Mourinho, 60, yang telah memenangi kesemua lima perlawanan akhir utama Eropah sebelum ini, termasuk final Liga Persidangan UEFA yang julung kali diadakan tahun lalu bersama pasukan Itali itu.

  “Saya terlalu penat untuk melakukan tugas sebagai jurulatih, sebagai jurucakap kelab, untuk berjuang setiap masa,” katanya sejurus selepas kekalahan itu.

  Mourinho memberitahu pemberita bahawa persoalan mengenai masa depannya ‘tidak penting pada masa ini’, sambil menambah dia tidak sabar untuk bercuti pada penghujung musim.

  Mourinho memberi isyarat semasa perlawanan bola sepak akhir Liga Europa antara Roma dan Sevilla di stadium Puskas Arena di Budapest, Hungary pada 31 Mei. – AP

  Roma berada di tempat keenam dalam Serie A dengan baki satu perlawanan.

  Jurulatih Portugis itu menyatakan dia kecewa dengan keputusan pengadil semasa perlawanan akhir dan merasakan beberapa keputusan bertentangan dengan anak buahnya.

  “Kami merasakan tekanan terhadap pasukan yang mempunyai lebih banyak bakat daripada kami,” katanya. “Kami kalah dalam satu perlawanan tetapi bukan maruah.

  “Saya tidak pernah pulang dengan bangga berbanding hari ini, walaupun ketika saya menang. Kami juga bekerja keras pada sepakan penalti tetapi kami terlepas dua peluang, tetapi secara keseluruhannya, bukan hanya penentuan sepakan penalti.

  “Tahniah kepada Sevilla, tetapi juga tahniah kepada para pemain saya. Mereka mesti pulang dengan tenang, dengan rasa bangga kerana telah melakukan apa yang telah mereka lakukan. Mereka adalah anak-anak saya dari Budapest.” – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kanada tegaskan perlu ‘kehadiran diplomatik kuat’ di India

  NEW DELHI, 4 OKT - Kanada kelmarin menegaskan keperluan untuk mempunyai kehadiran diplomatik yang kukuh di India selepas muncul laporan bahawa kerajaan India mahu...