MPC umum pengecualian bayaran pelabuhan

BANDAR SERI BEGAWAN, 23 OGOS – Dalam menyokong usaha kerajaan untuk menangani penularan COVID-19, Syarikat Pelabuhan Muara Sdn Bhd (MPC) tidak akan mengenakan bayaran pelabuhan bagi pengimportan semua kargo yang berkaitan dengan bekalan dan peralatan perubatan yang dikhususkan bagi penggunaan Kementerian Kesihatan.

Pengecualian bayaran pelabuhan itu berkuat kuasa bermula hari ini, MPC mengumumkan dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini.

Ketua Pegawai Eksekutif MPC, Zeng Caili dipetik berkata, langkah itu bertujuan untuk memudahkan pengimportan kargo-kargo berkenaan dan sebahagian daripada komitmen syarikat dalam memberikan sokongan untuk membantu kerajaan membendung COVID-19.

Kenyataan menyatakan, maklumat mengenai kelayakan dan proses boleh didapati dengan menghubungi talian hotline MPC semasa waktu pejabat.

MPC juga memberi jaminan kepada orang awam bahawa syarikat itu telah mengaktifkan pelan kesinambungan perniagaan (BCP) dan mengambil langkah-langkah proaktif bagi memastikan bahawa kecekapan operasi-operasi dan terminalnya tidak terjejas.

Pada masa yang sama, tambah kenyataan, MPC berusaha untuk memastikan tiada gangguan dan penangguhan berlaku terhadap kargo-kargo yang menuju ke negara ini dan sebaliknya. Ini adalah untuk meminimumkan impek terhadap operasi perniagaan-perniagaan lain semasa tempoh yang sukar ini.