M’sia alu-alukan usaha bawa pulang rakyat terkandas

PUTRAJAYA, 20 APRIL – Kerajaan Malaysia mengalu-alukan usaha negara luar untuk membawa pulang rakyat masing-masing yang terkandas di negara ini.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata pihak kedutaan negara berkenaan boleh berbincang dengan Kementerian Luar Malaysia berhubung urusan penghantaran pulang rakyat mereka.

“Kita mengalukan-alukan kalau ada antara negara-negara ini ingin membawa pulang rakyat mereka yang terkandas di Malaysia seperti kita lakukan selama ini apabila ramai rakyat kita yang terkandas di luar negara, kita uruskan bawa mereka pulang ke negara ini.

“Kita mengalu-alukan kalau ada negara lain yang ingin lakukan perkara sama kepada rakyat mereka,” katanya pada sidang media harian perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di sini, hari ini.

Beliau juga berharap pihak kedutaan negara-negara berkenaan dapat menjaga kebajikan rakyat masing-masing sepanjang tempoh berada di negara ini.

Pelancong asing turut keluar membeli barangan keperluan harian ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di ibu negara kelmarin. Malaysia mengalu-alukan negara lain membawa pulang rakyatnya di negara itu dan jika tidak pulang, menyarankan kedutaan masing-masing menjaga kebajikan rakyat mereka. – Bernama

Dalam perkembangan lain, Ismail Sabri berkata Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) akan menguruskan penghantaran pulang rakyat Malaysia yang selesai menjalani kuarantin ke kediaman masing-masing khususnya melibatkan perjalanan merentas negeri.

Menurutnya, sejak 3 April, 13,777 rakyat Malaysia yang pulang dari luar negara telah dikuarantin wajib.

Beliau berkata setakat 18 April, seramai 2,182 individu selesai menjalani tempoh kuarantin wajib dan dibenarkan pulang.

“Semalam, 408 rakyat Malaysia pulang ke tanah air dan telah dikuarantin wajib,” katanya sambil menambah 191 pusat kuarantin beroperasi setakat hari ini.

Sementara itu, Ismail Sabri yang juga Menteri Pertahanan berkata kerajaan setakat ini tidak mempunyai perancangan untuk melibatkan Rukun Tetangga dalam membantu pematuhan PKP di kawasan masing-masing dan menyerahkan tanggungjawab itu kepada pasukan beruniform yang terlatih.

Ditanya mengenai dakwaan pengusaha bas sekolah yang tidak mendapat bantuan ketika tempoh PKP, beliau berkata perkara itu akan dirujuk kepada Kementerian Kewangan. – Bernama