M’sia bakal terima 1 juta lagi Sinovac

PUTRAJAYA, 29 SEPT – China akan menyumbangkan satu juta dos vaksin COVID-19 CoronaVac (Sinovac) tambahan kepada Malaysia atas dasar persahabatan yang mendalam antara kedua-dua negara dan sesama rakyat, menurut Kementerian Luar (Wisma Putra).

Dalam satu kenyataan, kementerian itu memaklumkan keputusan itu disampaikan oleh Ahli Majlis Mesyuarat Negara dan Menteri Luar China, Wang Yi, semasa perbualan telefon dengan Menteri Luar Datuk Saifuddin Abdullah hari ini.

“Sebelum ini, kerajaan China pada Julai 2021 telah menyumbangkan 500,000 dos vaksin Sinovac untuk membantu Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan Malaysia,” katanya.

Menurut Wisma Putra, Saifuddin merakamkan penghargaan Malaysia kepada kerajaan China atas sumbangan terbaru ini. “Malaysia dan China telah bekerjasama sejak tercetus wabak COVID-19,” tambahnya.

Kenyataan itu memaklumkan China menunjukkan solidariti dengan Malaysia dengan menyumbangkan bekalan peralatan perubatan seperti topeng pelitup muka, peralatan pelindung diri (PPE) dan ventilator, selain menghantar sepasukan pakar kesihatan dari Guangzhou untuk berkongsi pengalaman dan amalan terbaik dalam rawatan pesakit dan pengurusan data.

Sementara itu, Malaysia juga telah menyumbang wang tunai AS$1 juta, 18 juta sarung tangan getah dan 15 tan barang makanan ke China semasa wabak mula menular di Wuhan.

Kedua-dua Kerajaan telah menandatangani Perjanjian Kerjasama dalam Pembangunan dan Aksesibiliti Vaksin dan Memorandum Persefahaman mengenai Kerjasama dalam Era Pasca-COVID-19 masing-masing pada 18 November 2020 dan 1 April 2021. Kerajaan China juga telah meletakkan Malaysia dalam senarai keutamaan penerima vaksin buatan China pada Oktober 2020.

“Kerjasama ini mencerminkan komitmen bersama Putrajaya dan Beijing untuk menangani wabak ini secara berkesan, menuju ke pemulihan penuh bagi kedua-dua negara,” menurut kenyataan itu. – Bernama

Seorang kakitangan memeriksa vaksin Sinoac di Beijing, bandar China pada 23 Disember 2020. China akan menyumbangkan satu juta dos vaksin COVID-19 kepada Malaysia. – Xinhua