M’sia boleh jadi destinasi pelaburan menarik bagi firma Jepun

KUALA LUMPUR, 24 FEB –  Malaysia boleh menjadi destinasi menarik bagi syarikat Jepun dalam pembuatan, teknologi maklumat, perkhidmatan, logistik, hartanah, dan industri untuk golongan pesara.

Pengasas dan Pengarah Urusan InterAsia Links Co, Chuah Yeon Hang (gambar) berkata pengilang Jepun boleh meningkatkan akses pasaran produk mereka ke pasaran Timur Tengah dan pasaran muslim dengan melibatkan proses pensijilan halal, serta mewujudkan pembuatan produk halal di Malaysia.

Selepas 25 tahun pengalaman kerjaya profesional dalam perbankan pelaburan antarabangsa, kebanyakannya di Jepun, Chuah, seorang rakyat Malaysia dan penduduk tetap di Jepun, menubuhkan InterAsia pada 1 Julai 2009.

InterAsia yang berpangkalan di Tokyo menyediakan khidmat nasihat dalam penggabungan dan pengambilalihan, usaha sama, pelaburan atau perkongsian kepada syarikat Jepun yang memasuki pasaran Asia Timur, serta syarikat-syarikat Asia yang berhasrat menjalankan perniagaan di Jepun.

Chuah, yang juga anggota eksekutif Persatuan Ekonomi Malaysia Jepun (Majeca) berkata kerajaan perlu mengambil pendekatan lebih proaktif untuk berkomunikasi dengan pelabur antarabangsa untuk meningkatkan keyakinan pelabur dan menarik lebih banyak pelaburan ke negara ini.

“Memandangkan Malaysia adalah antara banyak destinasi untuk pelabur Jepun, yang memilih untuk melabur di negara-negara ASEAN, kita boleh menjadikan Malaysia destinasi yang menarik dengan melibatkan lebih banyak dialog proaktif dengan pelabur untuk membantu meningkatkan keyakinan mereka kepada Malaysia,” kata Chuah, yang juga wakil alternatif Majlis Perniagaan Asia Timur kepada Bernama.

Chuah berkata para pelabur asing sentiasa mencari pelan penggantian kepimpinan yang stabil, serta pengurusan ekonomi yang kuat apabila membuat pertimbangan untuk melabur di sebuah negara. – Bernama