M’sia catat kes tertinggi dalam sehari, Indonesia sah dua lagi

KUALA LUMPUR, 6 MAC – Seramai 28 lagi individu disahkan positif COVID-19, menjadikan jumlah kumulatif positif COVID-19 di negara ini sehingga 12 tengah hari tadi sebanyak 83 kes, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata daripada jumlah itu, 65 orang adalah warganegara Malaysia, China (15), dan tiga yang lain masing-masing warganegara Amerika Syarikat, Jepun serta Itali.

“Kesemua kes ini telah dikesan untuk rawatan selanjutnya. Kontak-kontak rapat kes ini juga sedang dikenal pasti untuk siasatan dan pengambilan sampel selanjutnya,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata sehingga kini sebanyak 956 kontak rapat telah dikenal pasti dan daripada jumlah itu, 258 kontak rapat kepada kluster yang berkaitan dengan kes ke-26 telah dikesan dan diambil sampel.

“Daripada kluster ini, 18 orang telah disahkan positif COVID-19, 70 orang adalah negatif namun begitu, mereka diletakkan di bawah perintah pengawasan dan pemerhatian di rumah untuk tempoh 14 hari. Seramai 170 orang lagi telah berjaya dikesan dan masih menunggu keputusan makmal,” katanya. Dalam pada itu, Dr Noor Hisham memaklumkan kes ke-24 yang positif COVID-19 sebelum ini telah pulih dan dibenarkan discaj daripada wad Hospital Kuala Lumpur.

“Kes ini telah berjaya dirawat dengan semua kontak rapat kes ini telah berjaya dikesan dan penularan COVID-19 bagi kluster in telah berjaya dibendung. Ini menjadikan 23 kes telah pulih sepenuhnya setakat ini dan telah discaj daripada wad,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata Kementerian Kesihatan (KKM) masih menjalankan siasatan dan aktiviti pengesanan kontak rapat diteruskan bagi mengenal pasti punca kes mendapat jangkitan bagi mencegah penularan jangkitan tersebut.

Dalam pada itu, Indonesia mencatatkan dua lagi kes terbaharu positif virus COVID-19, menjadikan empat kes positif setakat ini. Jurucakap Pemerintah Indonesia berkenaan COVID-19, Achmad Yurianto berkata dua lagi yang positif itu kini dirawat di Rumah Sakit (Hospital) Penyakit Infeksi Sulianti Saroso, Jakarta.

“Kes nombor tiga dan nombor empat. Jenis kelamin tidak usah disebut. Usianya 33 dan 34 tahun,” katanya di Istana Negara, Jakarta, yang disiarkan secara langsung stesen televisyen tempatan, hari ini. – Bernama

Orang ramai memakai penutup mulut dan hidung sebagai langkah pencegahan penularan COVID-19 ketika tinjauan di sekitar Kuala Lumpur, kelmarin. Malaysia mencatatkan kes tertinggi dalam sehari manakala Indonesia mengesahkan dua lagi kes COVID-19 itu. – Bernama