M’sia, Indonesia sekat pelawat tiga negara

PUTRAJAYA/JAKARTA, 5 MAC – Malaysia hari ini bertindak menyekat sementara kemasukan semua pelawat yang berada atau pernah berkunjung ke bandar atau wilayah di Itali, Jepun dan Iran dalam tempoh 14 hari sebelum ketibaan di Malaysia.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata sekatan sementara berkuat kuasa serta-merta melibatkan bandar Lombardy, Veneto dan Emilia-Romagna di Itali;  Hokkaido di Jepun; dan Tehran, Qom dan Gilan di Iran itu diputuskan pada Mesyuarat Jawatankuasa Kerja Kluster Penyakit Coronavirus (COVID-19) yang dipengerusikan oleh Ketua Setiausaha Negara Datuk Seri Mohd Zuki Ali hari ini.

Bercakap pada sidang media selepas mesyuarat yang berlangsung di bangunan Perdana Putra di sini, Noor Hisham berkata sekatan itu turut meliputi semua pelawat tanpa mengira warganegara yang berada atau pernah berkunjung ke bandar atau wilayah itu dalam tempoh 14 hari sebelum ketibaan di Malaysia.

“Mengambil kira status semasa penularan COVID-19 di negara ini, mesyuarat antara lain memutuskan agar rakyat Malaysia yang berada di bandar atau wilayah itu mengambil langkah berjaga-jaga, meningkatkan penjagaan kesihatan diri dan sentiasa mematuhi arahan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa tempatan.

“Selain itu, rakyat Malaysia di luar negara juga digalakkan untuk mendaftar diri dengan Kedutaan Malaysia yang berhampiran,” katanya.

Seorang pegawai Indonesia (kiri) memeriksa suhu penumpang bas di Surabaya, 5 Mac. Indonesia mengesahkan kes pertama COVID-19 pada 2 Mac dan turut mengenakan larangan ke atas kemasukan pelawat tiga buah negara kerana kebimbangan virus tersebut. – AFP

Sebelum ini, Malaysia juga telah memutuskan menyekat sementara kemasukan pelawat dari Korea Selatan serta beberapa wilayah di China selepas penularan wabak tersebut yang semakin membimbangkan.

Sementara itu, Indonesia turut menguatkuasakan sekatan sementara pelawat dari beberapa wilayah melibatkan tiga negara iaitu Itali, Korea Selatan dan Iran ke Indonesia susulan status semasa penularan virus COVID-19.

Menteri Luar Indonesia Retno Marsudi berkata sekatan itu melibatkan wilayah Lombardy, Marche, Emilia Romagna, Veneto, dan Piedmont di Itali;  Daegu dan Gyeongsan di Korea Selatan serta Tehran, Gilan dan Qom di Iran.

“Sekatan itu akan bermula 8 Mac ini dan ia bersifat sementara serta akan dievaluasi sesuai perkembangan (semasa),” menurutnya dalam satu kenyataan hari ini.

Pada 2 Mac lepas, Indonesia, yang mempunyai penduduk lebih 270 juta, turut tersenarai sebagai negara dijangkiti virus itu selepas dua rakyatnya berasal dari Depok (kota berhampiran Jakarta) disahkan positif COVID-19. – Bernama