M’sia jalin kerjasama bangunkan kereta nasional baharu

KUALA LUMPUR, 21 FEB – Malaysia bersedia untuk menjalin kerjasama asing bagi membangunkan kereta nasional baharu di bawah Dasar Automotif Nasional 2020 (NAP 2020) kerana kerajaan tidak berhasrat untuk melabur dalam pembangunannya pada masa depan, kata Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

Justeru, katanya, kerajaan mengalu-alukan pelabur yang mempunyai pandangan jauh berkaitan dengan masa depan kenderaan motor.

Dr Mahathir berkata negara memiliki teknologi baharu yang akan menjadikan kereta nasional baharu lebih kompetitif dan setara dengan standard antarabangsa.

“Kita bebas untuk bekerjasama dengan syarikat dari seluruh dunia. Kita bermula dengan syarikat Jepun dan kita amat berterima kasih di atas hal tu, tetapi hakikatnya hari ini kita dapati kemajuan bukan hanya dilakukan oleh Jepun, tetapi juga negara-negara lain termasuk China, Korea Selatan dan beberapa negara Eropah.

“Kita terbuka untuk menjalin kerjasama sekiranya mereka mempunyai teknologi yang unik kepada mereka,” katanya kepada pemberita selepas pelancaran NAP 2020, di sini, hari ini.

Dr Mahathir berkata prototaip bagi kereta nasional ketiga telah siap tetapi ia tidak ditunjukkan kepada orang ramai.

“Kita sedang mengendalikan kawalan sekarang bagi memastikan kereta itu mesra alam sekitar dan akan bertindak balas untuk memastikan pemandu tidak melakukan sebarang kesilapan. Kita ada keupayaan tetapi kita perlukan pelaburan.

“Memandangkan sekarang kerajaan tidak akan melabur, jadi kita meminta sektor swasta untuk terlibat, melabur dan menghasilkan kereta yang bukan sahaja untuk pasaran Malaysia tetapi juga negara-negara lain,” katanya.   Kerajaan akan melaksanakan Projek Kenderaan Malaysia baharu di bawah NAP 2020 untuk membangunkan dua kereta nasional dan satu motosikal nasional. – Bernama

Tun Dr Mahathir Mohamad melawat ruang pameran selepas Majlis Pelancaran Dasar Automotif Nasional di Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) kelmarin. – Bernama