M’sia rekod jumlah harian tertinggi

PUTRAJAYA, 23 NOV – Jangkitan COVID-19 di Malaysia hari ini merekodkan jumlah kes harian tertinggi baharu  pada 1,884 kes  sejak pandemik itu menular ke negara ini.

Sebelum ini, jumlah kes harian tertinggi ialah 1,755 kes yang dicatatkan pada 6 Nov lalu. Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata Selangor merekodkan angka tertinggi pada 1,203 kes dengan sebahagian besarnya melibatkan Kluster Teratai iaitu 1,067 kes.

“(Perkembangan terbaharu) Ini menjadikan jumlah kes positif di Malaysia sebanyak 56,659 kes dengan jumlah kes aktif  13,842 kes.

“Daripada jumlah kes baharu berkenaan, terdapat dua kes import yang mendapat jangkitan dari luar negara dan 1,882 kes merupakan penularan dalam negara,” katanya pada sidang media perkembangan COVID-19 di sini. Dr Noor Hisham berkata  bilangan kes sembuh pula sebanyak 883 kes, menjadikan jumlah kumulatif pesakit sembuh sepenuhnya ialah 42,480 kes atau 75 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

Beliau turut melaporkan dua kematian baharu menjadikan jumlah keseluruhan yang maut akibat COVID-19 kini  337 kes. – Bernama

Pengunjung dan peniaga sebuah kedai makan dilihat mematuhi SOP di bawah PKPB dengan memakai penutup mulut dan hidung semasa berada di tempat awam serta membuat saringan ketika tinjauan di sekitar ibu kota. Jumlah COVID-19 terutama di Selangor semakin meningkat, memerlukan orang ramai mematuhi SOP. – Bernama