Wednesday, December 7, 2022
24.6 C
Brunei

-

M’sia sasar eksport produk sawit cecah RM3b

KUALA LUMPUR, 19 Julai – Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi menyasarkan eksport minyak sawit dan produk berasaskan sawit Malaysia ke Filipina meningkat kepada RM3 bilion menjelang 2020.

Menteri berkenaan, Datuk Seri Mah Siew Keong berkata, keperluan Filipina bagi minyak dan lelemak akan meningkat, dan berpotensi bertambah kepada 1.15 juta tan minyak sawit menjelang 2020. Pada tahun lepas, eksport minyak sawit dan produk berasaskan sawit Malaysia ke Filipina bernilai RM2.28 bilion, meningkat 14.6 peratus daripada RM1.99 bilion pada 2015.

“Malaysia akan terus bekerjasama dengan Perbadanan Perdagangan Antarabangsa Filipina untuk meningkatkan eksport minyak sawit ke Filipina sebagai alternatif yang ekonomi untuk pengguna negara itu,” katanya dalam kenyataan media yang dikeluarkan di sini, hari ini.

Kenyataan media itu adalah susulan pertemuan Mah dengan Setiausaha Perdagangan dan Industri Filipina, Ramon M. Lopez di Manila, Filipina hari ini.

Mah sedang mengetuai misi ekonomi serta promosi minyak sawit dan getah Malaysia di Filipina mulai 18 hingga 20 Julai, 2017.

Beliau berkata, Malaysia menekankan tahap serba guna tinggi bagi minyak sawit selain keupayaan minyak itu menjadi makanan bernutrisi untuk membantu mengurangkan kebuluran di kawasan kemiskinan di dunia, di samping memenuhi peningkatan permintaan dunia terhadap bahan api bio yang bersih.

“Berdasarkan laporan Oil World, Filipina merupakan antara pengimport utama minyak sawit di Asia Tenggara dengan 931,000 tan pada 2016, daripada jumlah itu, 65 peratus adalah dari Malaysia,” katanya. Sementara itu, perdagangan Malaysia dengan Filipina bagi getah dan produk getah bernilai RM432 juta pada 2016. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Penghormatan buat Jiang Zemin

BEIJING, 6 DIS – Siren kedengaran di seluruh China hari ini ketika Parti Komunis mengadakan perkabungan bekas pemimpin, Jiang Zemin, memberi penghormatan kepadanya sebagai...
- Advertisment -