Saturday, June 10, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Mudah, kreatif

  Oleh Amri HTZ

  Barangan yang diperbuat daripada kulit asli mempunyai harga yang cukup tinggi memandangkan rupanya yang cukup mempesona dan evergreen.

  Pada kebiasaannya, lebihan kulit asli daripada projek rekaan sebelumnya akan disimpan memandangkan potongan-potongan kecil tersebut boleh digunakan kembali dalam sesebuah projek.

  Namun jika warna dan jenis kulit asli tersebut berlainan, lebihan yang tidak dapat digunakan tersebut akan semakin terkumpul dan setentunya mengundang pembaziran jika dibuangkan begitu sahaja.

  Bagi mengelakkan hal sedemikian berlaku, jadikan cebisan tersebut sebagai perhiasan sama ada untuk diri sendiri mahupun dijual.

  Persediaan awal itu penting

  Projek memanfaatkan lebihan kulit asli sebagai perhiasan ini akan memerlukan awda untuk menyediakan barangan seperti kulit asli berukuran 13sm x 6.5sm, wayar jenis tembaga berukuran lebih kurang 22sm, pewarna kulit asli, cat kulit, edge finish untuk kulit.

  Antara peralatan yang diperlukan dalam projek rekaan ini.
  Permukaan daun yang telah dibentuk menggunakan alat background stamp.
  Bekas plastik digunakan sebagai acuan untuk menjadikan rekaan melengkung.
  Kulit asli yang telah dipotong berpandukan kepada templat berbentuk daun.

  Selain itu, cat akrilik kulit asli (jenama Resolene), gunting, pisau clicker, pisau swivel, alat Bevel kulit dan background stamp, edge slicker kulit, berus cat, playar muncung bulat, playar nylon jaw, alat mereka lubang (hole punch), tukul dan andas mini.

  Langkah pembuatan perlu diketahui

  Pada permulaan langkah pembuatan, terlebih dahulu awda perlu melakar bentuk daun pilihan pada sekeping kertas secara ringkas.

  Memandangkan kulit asli yang digunakan merupakan lebihan daripada projek sebelumnya, ukuran lakaran akan disesuaikan dengan saiz kulit yang ada. Dalam hal ini, lakaran akan berukuran sekitar 12sm panjang.

  Dalam projek ini, bentuk daun oak akan direka memandangkan bentuk luarannya yang unik dan mudah untuk dicipta. Setelah melakar bentuk luaran, tambahkan tulang atau urat daun pada bahagian dalamnya secara kasar.

  Setelah itu, potong bentuk tersebut pada bahagian luarannya menggunakan gunting.

  Kertas yang dipotong akan dijadikan templat untuk melakar pada permukaan kulit asli. Pastikan lakaran bahagian luaran daun dilakukan pada bahagian belakang kulit asli. Bagi mengurangkan pembaziran penggunaan kulit asli, sesuaikan saiz digunakan mengikut templat yang ada. Setelah itu, potong menggunakan gunting dan pisau clicker.

  Potongan kulit asli tersebut kemudiannya akan dibasahkan menggunakan air biasa.

  Tunggu beberapa minit untuk membenarkan air menyerap ke dalam kulit sebelum meletakkan templat pada permukaan atas atau utama kulit asli.

  Material dibasahkan dengan tujuan memastikan kulit asli tersebut lembut dan memudahkan proses meniru lakaran urat daun menggunakan alat stilus.

  Dengan meletakkan templat pada permukaan kulit asli, tiru lakaran urat daun menggunakan alat stilus. Menekannya dengan kuat boleh merosakkan templat namun menekan alat dengan perlahan akan menyebabkan templat urat daun yang ditiru akan menjadi kurang jelas pada permukaan kulit. Oleh itu awda perlu sentiasa membelek secara kerap templat berkenaan untuk melihat pada permukaan kulit.

  Setelah mendapatkan bentuk urat daun secara kasar, kini tiba masanya untuk awda mengukirnya menggunakan pisau swivel untuk mendapatkan bentuk yang lebih jelas.

  Lakukannya dengan berhati-hati agar tidak terkena pada permukaan lainnya memandangkan bekas yang ditinggalkan akan terlalu ketara.

  Langkah seterusnya ialah membentuk permukaan daun menggunakan alat background stamp. Dengan alat digunakan ini, bahagian latar daun akan mempunyai tekstur yang unik selain menghidupkan lagi rekaan. Bagi permukaan kulit asli yang lebih kecil dan sukar untuk menggunakan alat background stamp yang besar, gunakan alat yang lebih kecil terutamanya di kawasan berdekatan dengan urat daun.

  Untuk meniru keadaan daun sebenar, kulit asli tersebut akan dilengkungkan dengan teknik membasahkannya sehingga lembut kemudian meletakkannya pada permukaan membulat sebagai acuan. Dalam langkah ini, bekas plastik berbentuk bulat akan digunakan di mana kulit akan diletakkan pada bahagian luarnya kemudian diikat dan dibiarkan mengering.

  Setelah kulit asli mengering, ia akan diwarnakan dengan pewarna khusus kulit. Warna yang dipilih perlulah mengikut kesesuaian dan minat masing-masing.

  Saddle Tan berasaskan minyak digunakan pada projek ini dan perlu diingatkan permukaan kerja perlulah dilapikkan dengan sesuatu agar lebihan pewarna yang menitik ketika disapukan tidak menjejaskan ruangan kerja. Sapukan pewarna dengan gerakan membulat agar ia menyerap pada keseluruhan permukaan.

  Setelah pewarna mengering, gunakan kain lembut, sapukan antique gel dengan membersihkan lebihannya menggunakan kertas tisu. Gel yang digunakan berfungsi untuk meningkatkan hasil akhir rekaan dengan penampilan asli warna kulit.

  Bagi bahagian sisi rekaan pula, alat slicker kayu digunakan untuk melicinkan kulit asli berkenaan menjadikan hasil rekaan tampak berkilat.

  Sementara untuk menimbulkan bentuk tulang daun dan permukaan yang telah dibentuk menggunakan alat background stamp, cat dengan warna tembaga digunakan pada langkah ini. Langkah tersebut akan menjadikan rekaan lebih menyerlah membezakannya dengan latar yang berwarna gelap.

  Bagi mendapatkan warna yang sedikit mengelap berbanding warna tulang daun berkenaan, cat akan dicampurkan dengan air (perbandingan 4:1) dalam sebuah bekas kecil untuk menipiskan warnanya.

  Apabila cat telah mengering, kini awda hanya perlu menyapukan keseluruhan permukaan rekaan menggunakan cat akrilik kulit asli (jenama Resolene) menggunakan berus. Sebelum itu campurkan cat tersebut bersama air dengan perbandingan 1:1 sebelum menyapukannya pada permukaan rekaan.

  Langkah terakhir ialah menebuk permukaan rekaan bagi membolehkan pin dimasukkan. Menggunakan alat khusus, tebuk dua lubang pada bahagian kedua-dua hujung (tengah) rekaan.

  Manakala untuk pinnya pula, ia cukup mudah untuk dilakukan dengan hanya menggulung salah satu bahagian hujung wayar tembaga bagi memudahkan langkah memegangnya dan potongkan dengan panjang bersesuaian.

  Bagi memastikan bahagian hujung wayar yang satu lagi tidak tajam, tukul bahagian tersebut dengan cara mengetuknya perlahan sehingga menjadi leper.

  Selain sebagai pin untuk shawl, ia juga boleh digunakan untuk rambut malahan langsir rumah.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jepun semak semula undang-undang

  TOKYO, 9 JUN - Jepun meluluskan undang-undang imigresen yang membenarkan kerajaan menghantar pulang pencari suaka yang gagal, walaupun mendapat tentangan daripada parti pembangkang dan...
  - Advertisment -