Muhyiddin: K’jaan teliti keberkesanan strategi sedia ada tangani peningkatan kes COVID-19

MUAR, 6 OGOS – Kerajaan akan menilai dan memperhalusi strategi sedia ada dalam memerangi pandemik COVID-19 untuk memastikan sama ada ia masih berkesan dalam  menangani peningkatan kes positif harian negara yang kini melepasi angka 20,000 kes.

Melahirkan rasa bimbang terhadap peningkatan berkenaan, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata perkara itu akan dibincangkan pada sidang khas Majlis Keselamatan Negara yang akan dipengerusikannya, Isnin ini.

“Kita akan bincang lagi Isnin ini…khususnya di kawasan yang cukup terkesan di Greater Klang Valley yang ada dua negeri iaitu Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Selangor serta beberapa negeri yang datanya ada menunjukkan peningkatan.

“Kita akan teliti dan perhalusi kenapa perkara itu (kenaikan) berlaku. Apakah langkah-langkah yang diambil ini tidak lagi cukup berkesan..perlukah kita tingkatkan proses membuat ujian saringan dan mengesan kontak dengan lebih banyak?,” katanya kepada pemberita di pejabat pentadbiran Penghulu Mukim Sungai Raya, Bukit Pasir, di sini hari ini.

Selain itu, Perdana Menteri berkata penilaian akan dibuat berhubung isu dan masalah dalaman Kementerian Kesihatan (KKM) termasuk soal petugas dan ubat-ubatan yang diperlukan seperti tangki oksigen.

“Jadi ada beberapa isu tertentu yang saya akan perhalusi tapi saya nak maklumkan di sini, saya sudah bagi kuasa penuh kepada KKM khususnya jawatankuasa terlibat untuk lakukan apa yang perlu dalam hal-hal tertentu, mereka tidak perlu rujuk kepada saya. – Bernama

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin (empat,kiri) melihat barangan sumbangan yang akan diagihkan kepada penduduk pada majlis Sumbangan Makanan Basah dan Bakul Prihatin kepada Penghulu-Penghulu di Kompleks Penghulu Mukim Sungai Raya. –Bernama