Mural bawa ‘keceriaan’ di bandar moden Baghdad

BAGHDAD – Artis Iraq, Wijdan al-Majed sedang mengubah hutan konkrit Baghdad menjadi bandar yang penuh warna-warni dengan mural yang menggambarkan tokoh berpengaruh dari negara yang dilanda peperangan dan luar negara.

Bertenggek di atas perancah di persimpangan yang sibuk, artis dan pengajar berusia 49 tahun di Kolej Seni Halus Baghdad memberikan sentuhan terakhir pada mural yang didedikasikan untuk penyair terkenal Iraq Muzzafar al-Nawab.

Wanita kampung dengan pakaian tradisional menghiasi latar belakang mural itu, ditugaskan oleh Datuk Bandar Baghdad Alaa Maan.

Beliau melancarkan inisiatif itu sembilan bulan lalu dalam usaha untuk ‘membawa keindahan ke bandar dan menggerakkan seni di jalanan untuk menghapus warna-warna kelabu dan berdebu’ di Baghdad.

Majed, seorang artis yang lebih biasa mempamerkan karyanya dalam suasana galeri yang selesa dan reflektif, pada mulanya mempunyai pembantu untuk mencipta seni jalanan.

Artis Iraq Wijdan al-Majed melukis mural yang menggambarkan penyair Iraq Muzzafar al-Nawab pada struktur konkrit di ibu negara Baghdad. – AFP
Gambar menunjukkan mural arkitek Iraq Zaha Hadid, yang dilukis oleh pelukis Iraq Wijdan al-Majed. – AFP
Kelihatan Wijdan al-Majed melukis mural yang menurutnya ‘membawa keceriaan’ di bandar dengan populasi sembilan juta orang itu. – AFP
Wijdan al-Majed sedang mengubah hutan konkrit Baghdad menjadi bandar yang penuh warna dengan mural yang menggambarkan tokoh terkenal dari negara yang dilanda peperangan dan luar negara. – AFP

Tetapi dia telah beralih kepada pekerjaan sendirian, tidak gentar dengan ‘cabaran besar’ yang dihadapinya sebagai seorang wanita dalam masyarakat yang sebahagian besarnya konservatif, didominasi lelaki.

“Kadang-kadang saya bekerja sehingga larut malam,” kata Majed, memakai seluar jeans dan kasut bersimbah cat.

“Jalan itu menakutkan pada waktu malam, dan bukan mudah untuk seorang wanita keluar terlalu lewat,” katanya.

Pemandu dan orang yang lalu lalang sering memperlahankan atau berhenti untuk melihat wanita itu di atas perancahnya dengan berus cat di tangan dan bekerja keras.

Rakyat Iraq menerima saya

Komen yang negatif kadangkala dilemparkan kepadanya.

“Saya belajar untuk hidup dengannya dan mengabaikannya,” katanya.

“Orang ramai sudah terbiasa melihat seorang wanita melukis. Masyarakat Iraq telah menerima saya.”

Ramai rakyat Iraq terkejut dengan perubahan di ibu kota mereka.

“Inilah Muzaffar yang paling cantik,” jerit seorang pemandu kereta ketika dia memandu melewati Majed sementara dia memperkemas mural penyair itu.

Digelar sebagai ‘penyair revolusioner’, Muzaffar al-Nawab, yang menghabiskan bertahun-tahun di penjara kerana menulis tentang rejim penindas di Iraq, mempunyai tempat yang istimewa dialam hati ramai rakyat Iraq.

Sekurang-kurangnya 16 mural telah dilukis di seluruh Baghdad, dengan satu dikhaskan untuk Jawad Salim, dianggap bapa seni moden Iraq dan pengukir terkenal, dan satu lagi kepada mendiang arkitek Iraq-British yang terkenal di dunia, Zaha Hadid.

Ahli sosiologi Jerman Max Weber dan biarawati Katolik Mother Teresa adalah antara warga asing yang diraikan dalam mural baharu Baghdad.

Maan, datuk bandar dan seorang arkitek berdasarkan profesionnya, memilih subjek yang Majed lukis dalam warna-warna terang, amat kontras degan seluruh bandar lain.

‘Membawa keceriaan’ ke bandar

Infrastruktur Baghdad telah dibazirkan akibat sekatan antarabangsa selama 13 tahun terhadap rejim mendiang diktator Saddam Hussein, pencerobohan pimpinan Amerika Syarikat pada 2003 yang menggulingkannya dan keganasan sektarian pada tahun-tahun berikutnya, yang memuncak dengan kebangkitan dan kejatuhan pejuang jihad kumpulan Islamic State (IS).

Maan mengakui banyak yang perlu dilakukan untuk memulihkan bandar itu, yang pernah menjadi mercu tanda budaya Arab tetapi kini bergelut seperti kebanyakan kawasan Iraq dengan rasuah dan salah urus.

“Bandar ini adalah mangsa pertama: sebarang masalah di tempat lain di negara ini dicerminkan di sini,” kata Maan.

“Apabila pengangguran meningkat, awda akan melihat peniaga jalanan… dan apabila krisis perumahan memuncak, kawasan setinggan muncul.”

Grafiti meliputi banyak wajah bangunan di Baghdad termasuk mesej politik sejak protes anti-kerajaan berdarah yang mencengkam negara selama berbulan-bulan dari akhir 2019.

Kabel daripada penjana elektrik persendirian – amat diperlukan untuk menggantikan bekalan elektrik yang kronik – menambah kecacatan wajah ibu negara. Bagi Majed, lukisan mural ‘membawa keceriaan’ di bandar dengan populasi sembilan juta orang itu.

Di kawasan kejiranan Al-Sadriya yang padat, terkenal dengan pasar popularnya, mural yang menggambarkan dua lelaki menjual tembikai telah memikat hati ramai orang.

“Ini adalah sebahagian daripada warisan Baghdad,” kata peniaga tekstil, Fadel Abu Ali, 63.

Mural itu adalah penghasilan semula karya oleh mendiang artis Hafidh al-Droubi, yang sering menggambarkan kehidupan seharian Baghdad. – AFP