Thursday, February 9, 2023
26.1 C
Brunei

-

Mural pemandangan laut liputi 3.5km tembok

ISHINOMAKI, MIYAGI – Tembok-tembok di Ishinomaki dibina bertujuan untuk melindungi masyarakat daripada laut yang sedekad lalu pernah ditenggelami dan musnah akibat tsunami.

Dengan pandangan mereka yang kini samar-samar, penduduk wilayah Tohoku memilih alternatif dengan mengubah penghalang konkrit menjadi karya seni.

Pada 26 November lalu, sebuah mural besar telah dilukis pada tembok laut di daerah Ogatsu di Ishinomaki, Wilayah Miyagi. Lukisan selebar 54.6 meter dan tinggi 7.5 meter itu menggambarkan pemandangan pantai yang indah, menarik sorakan penduduk tempatan dan pelancong.

Projek seni itu, yang digelar Muzium Tembok Laut Ogatsu, adalah cetusan idea bekas eksekutif pengiklanan Sotaro Takahashi, pengarah persatuan umum Seawall Club yang ditubuhkan sejak 34 tahun.

Tiga tahun lalu, Takahashi melawat Ogatsu untuk program latihan syarikat dan terharu dengan perasaan bercampur baur penduduk kerana pandangan mereka ke laut terhalang apabila tembok laut naik. Ketenangan kawasan itu membuatkan dia terfikir tentang sebuah muzium seni, dan dia mendapat idea untuk mencipta mural di dinding.

Penduduk tempatan melihat mural di tembok laut di Ishinomaki, Wilayah Miyagi. – ANN/The Japan News
Guli kaca ohajiki berwarna-warni dilekatkan pada tembok laut di Shichigahama. – ANN/The Japan News

Takahashi berkata, dia tidak akan melupakan senyuman di wajah penduduk apabila berkongsi ideanya dengan mereka. Dia berhenti kerja untuk menumpukan dirinya sepenuh masa untuk projek itu, mengumpul dana melalui pembiayaan ramai.

Takahashi bertanya kepada Takanosuke Yasui, seorang artis berusia 29 tahun yang berpangkalan di Tokyo, yang menyiapkan mural itu dalam masa kira-kira dua bulan.

“Ia mengurangkan sedikit kesakitan kerana tidak dapat melihat laut,” kata seorang penduduk.

“Kami melukis semula garis pantai yang tidak lagi organik. Saya harap ia menjadi tempat untuk ramai orang akan kunjungi,” kata Takahashi.

Dia merancang untuk menyiapkan satu atau dua mural setahun, akhirnya meliputi ke-seluruhan 3.5 kilometer tembok laut yang mengelilingi Teluk Ogatsu.

Lebih jauh ke bawah pantai Wilayah Miyagi di Shichigahama, penduduk menghiasi tembok laut sepanjang 280 meter dengan guli kaca ohajiki berwarna-warni.

Tembok itu telah dibuat 1.2 meter lebih tinggi daripada sebelum bencana, dan ketua wad pentadbiran Yoshiyuki Ito, 81, menganjurkan projek itu selepas mendengar keputusasaan penduduk yang tidak dapat melihat laut lagi.

Menggunakan 150,000 guli yang berukuran 1 sentimeter diameter, penduduk menghabiskan masa kira-kira 2 setengah tahun mencipta ombak dan ikan paus di sepanjang 100 meter dinding.

“Kami dapat menggunakan tembok laut untuk memeriahkan semula kawasan itu,” kata Ito yang berpuas hati. – ANN/The Japan News

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kim Jong Un bawa anak perempuan lawat markas tentera

SEOUL, KOREA SELATAN, 8 FEB - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un membawa anak perempuannya melawat kem tentera bagi menandakan ulang tahun ke-75 penubuhan...
- Advertisment -