Thursday, June 8, 2023
27.2 C
Brunei

  -

  Murid Orang Asli tunjuk kehandalan kendalikan robot

  KUALA NERUS – Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia (AKM) Terengganu di Kompleks Sukan Negeri di sini, memberi peluang kepada murid Orang Asli dari suku Semaq Beri untuk menunjukkan kehandalan mereka mengendalikan peralatan robotik.

  Pemangku Pengurus Kanan Bahagian Pembangunan Insan Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC), Ismail Surip berkata penyertaan tiga orang murid dari Sekolah Kebangsaan (SK) Sungai Pergam, Kemaman itu memupuk keyakinan mereka untuk berhadapan orang ramai.

  “Selain itu, ia juga menunjukkan kepada pengunjung bahawa anak-anak murid Orang Asli ini sebenarnya mempunyai minat mendalam terhadap bidang sains dan teknologi,” katanya ketika ditemui Bernama di Jelajah AKM Negeri Terengganu, Kompleks Sukan Negeri di sini baru-baru ini.

  Ismail berkata SK Sungai Pergam merupakan antara 18 buah sekolah di Pantai Timur yang menyertai program Pembelajaran Robotik yang dilaksanakan oleh Yayasan MyKasih (MyKasih) bersama ECERDC.

  Dalam pada itu, Guru Besar SK Sungai Pergam, Mohd Shafii A.Bakar berkata penglibatan anak muridnya iaitu Siti Raudah Mohd Hairi dan John Lester yang berusia 12 tahun serta Mohd Haziq Hazri Azroi, 10, pada Jelajah AKM kali ini dapat membuka mata masyarakat bahawa murid sekolah Orang Asli juga mampu bersaing dengan murid di sekolah lain.

  Pelajar Orang Asli (dari kiri) Mohd Haziq Hazry Hazroi, Siti Raudah Mohd Hairy dan John Lester, menunjukkan demonstrasi aktiviti berasaskan robotik sambil dibantu gurunya Nurain Nadiah Mohamed Junid pada Program Jelajah AKM Negeri Terengganu 2022 di Kompleks Sukan Negeri Terengganu. – Bernama
  Pelajar Orang Asli melakukan demonstrasi aktiviti berasaskan robotik. – Bernama

  “Robot yang ditunjukkan anak-anak murid saya ini dipanggil ‘Robot Sasuper’ yang mempunyai ciri-ciri pengintegrasian kepada pelbagai jenis mata pelajaran.

  “Ia dapat meningkatkan kreativiti murid dan membantu mereka lebih memahami satu-satu mata pelajaran,” katanya.

  Mohd Shafii berkata penyertaan sekolahnya dalam program Pembelajaran Robotik sejak 2020 itu telah membantu meningkatkan kehadiran murid ke sekolah yang teruja untuk melakukan aktiviti berasaskan robotik.

  “Sebelum ini (sebelum tahun 2020) kehadiran hanya sekitar 57 peratus namun sekarang kita dapat lihat kehadiran murid telah mencapai 84 peratus,” katanya.

  Sementara itu, Siti Raudah berkata beliau gembira menyertai Jelajah AKM kali ini kerana dapat menunjukkan kemahiran mengendalikan robot di atas pentas yang besar dengan kehadiran penonton yang ramai.

  “Saya harap program ini akan dilaksanakan lagi supaya saya dapat lagi berada di atas pentas bersama rakan-rakan,” katanya.

  Program Jelajah AKM Terengganu yang berlangsung bermula pada 2 Jun dan berakhir pada Sabtu (4 Jun) adalah merupakan kesinambungan kepada penganjuran program 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia yang diadakan di 14 lokasi di seluruh negara dengan pengisian program berbentuk perkhidmatan kepada rakyat. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia haram simbol Nazi

  SYDNEY, 8 JUN - Australia pada hari Khamis mengumumkan ia akan melarang pameran awam simbol Nazi, ketika negara itu bergumul dengan kumpulan kecil ekstremis...
  - Advertisment -