Murray, Djokovic mara ke suku akhir

DOHA, 5 Jan – Pemain nombor satu dunia, Andy Murray mencatatkan kemenangan ke-26 berturut-turut semalam dengan kemenangan 7-6 (8/6) 7-5 ke atas Gerald Melzer dari Australia untuk mara ke suku akhir Terbuka Qatar.

Dia disertai oleh lapan pemain terakhir, pilihan kedua Novak Djokovic yang mengatasi Horacio Zeballos 6-3, 6-4 dalam masa hanya 72 minit sebelum dikejutkan oleh permintaan pesaingnya dari Argentina bagi selfie bersama di atas gelanggang.

“Membuat selfie, ia adalah kali pertama saya mengalami pengalaman ini sepanjang kerjaya saya,” kata Djokovic. “Horacio syabas, ia adalah asli.”

Pertandingan Murray selama 2 jam 23 minit membuktikan paling menarik pada malam itu, dan kemungkinan keseluruhan pertandingan setakat ini.

Keduanya berbalas-balas pukulan, dengan Melzer pemain nombor 68 dunia, menyaingi Murray dan dilihat dia mungkin menamatkan kemenangan berturut-turut pemain nombor satu dunia itu.

Djokovic ketika beraksi menentang Horacio Zevallos dari Argentina dalam pusingan kedua Terbuka Qatar di Doho. - AFP
Djokovic ketika beraksi menentang Horacio Zevallos dari Argentina dalam pusingan kedua Terbuka Qatar di Doho. – AFP

“Saya sedikit bernasib baik untuk mara,” kata Murray. “Dia bermain dengan hebat, dia memenangi sebahagian besar perlawanan.”

Dia menambah: “Ia adalah pertandingan yang bagus. Saya gembira dengan bagaimana saya menanganinya.

“Ia bukanlah mudah kerana saya perlu melakukan banyak pertahanan dan saya tidak mampu untuk meletakkan diri saya, seperti yang saya sukai.

Murray akan menentang Nicolas Almagro dari Sepanyol dalam lapan pemain terakhir. Almagro menewaskan Philipp Kohlschreiber 7-6 (7/5), 7-6 (8/6).

Djokovic seterusnya menghadapi Radek Stepanek, 38, selepas pemain dari Czech itu mengetepikan Arthur De Gref dari Belgium, 14 tahun lebih muda daripadanya 6-3, 6-2. – AFP