Museveni menang pilihan raya Uganda

KAMPALA, 17 JAN – Presiden Yoweri Museveni memenangi penggal keenam semalam, kata suruhanjaya pilihan raya, justeru melanjutkan pemerintahannya selama 35 tahun selepas pengundian yang didakwa dibelenggu penipuan oleh pencabar utamanya.

Pemimpin berusia 76 tahun itu, yang menerajui tampuk pemerintahan pada 1986, adalah salah seorang presiden paling lama di Afrika. Beliau dituduh menumpaskan pembangkang dan media sebelum kempen pilihan raya paling ganas dalam beberapa tahun ini.

Museveni menang dengan 58.6 peratus undi, menewaskan pertarungan sengit daripada bekas penyanyi berusia 38 tahun, Bobi Wine.

Wine dikawal ketat di rumahnya di pinggir bandar Kampala semasa keputusan diumumkan, dengan partinya berkata beliau ‘diletakkan dalam penahanan di rumah.’ Kerajaan berkata tindakan tersebut adalah untuk memberikan keselamatan kepada Wine.

Penyanyi yang menjadi ahli parlimen itu adalah antara 10 calon pembangkang dan meraih 34.8 peratus daripada undi pilihan raya.

“Suruhanjaya pilihan raya mengumumkan Yoweri Museveni Presiden republik Uganda,” kata pengerusi suruhanjaya pilihan raya Justice Simon Mugenyi Byabakama.

Beliau berkata jumlah kehadiran pengundi adalah 57.22 daripada 18 juta pengundi berdaftar. – AFP