Musim durian kali ini terasa berbeza

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 9 JULAI – Jika tiba musim durian pasti ramai yang akan pergi ke tamu-tamu untuk membeli raja buah tersebut kerana ramai yang meminatinya selain hanya boleh didapati pada musim-musim tertentu sahaja.

Raja buah yang dijual di negara ini kebanyakannya didatangkan dari negara jiran, Malaysia seperti dari Miri dan Sipitang.

Akan tetapi pada tahun ini suasana jualan buah durian kurang meriah berbanding tahun-tahun sebelumnya akibat penularan wabak COVID-19 di mana peniaga-peniaga sedikit sebanyak merasa kesan daripada wabak tersebut.

Wartawan Media Permata berkesempatan menemu bual salah seorang penjual buah durian melalui aplikasi WhatsApp baru-baru iniuntuk mengetahui sambutan jualan buah durian secara lebih terperinci.

Menurut Awang Ariffin bin Haji Tuah, walaupun suasana jualan buah durian pada masa ini kurang meriah akan tetapi sambutannya masih menggalakkan daripada peminat-peminat raja buah itu.

Sementara itu, isteri Awang Ariffin, Dayang Mimi binti Abdul Hamid, turut berkongsi perbezaan suasana jualan durian pada tahun ini.

“Kebiasaannya ramai pelancong dari luar negara seperti dari China dan Indonesia akan singgah ke gerai kami untuk membeli dan makan durian tetapi pada tahun ini ia sedikit berbeza,” jelasnya.

Menurutnya lagi, beliau kini turut menjual buah durian melalui dalam talian bagi meluaskan pasaran jualannya.

Suasana musim durian kali ini berbeza disebabkan penularan wabak COVID-19 yang mengehadkan kemasukan raja buah berkenaan dari negara jiran.