Musim Jelajah Golf PGA China ditiadakan

BEIJING, 22 JULAI – Jelajah Golf PGA Siri China telah dibatalkan berikutan dengan pandemik COVID-19 dan disebabkan sekatan perjalanan yang berkaitan, kata pihak penganjur semalam.

Jelajah golf profesional, yang merupakan landasan untuk pemain ternama China, Li Haotong, pada bulan Januari yang telah beraksi di kejohanan pertama dari tiga kejohanan kelayakan.

Tetapi setelah wabak itu melanda dan mula merebak, mengakhiri harapan untuk meneruskan musim 2020 bersama dengan acara sukan lain di seluruh dunia.

Pada bulan Mei, Jelajah Mackenzie, kejohanan golf yang disokong oleh Jelajah PGA di Kanada, juga telah membatalkan musimnya.

Kedua-dua kejohanan telah menarik pemain yang akan datang dari seluruh dunia dan menyediakan laluan ke Jelajah Korn Ferry, yang merupakan satu peringkat di bawah Jelajah PGA AS yang utama.

“Ini cukup mengecewakan tetapi saya tahu pemain dan peminat kami memahami bahawa kesihatan dan keselamatan semua orang yang terlibat dengan siri ini sangat penting,” kata Greg Carlson, pengarah eksekutif siri ini.

“Dan mengadakan jelajah golf yang berpusat di China dengan pemain yang datang dari lima benua berbeza tidak dapat dilaksanakan pada masa ini.

“Kami akan terus menilai apa yang sedang terjadi dengan virus COVID-19 dan berharap situasi ini reda sehingga kita dapat kembali beraksi pada kejohanan golf di seluruh dunia pada tahun 2021,” tambah Carlson.

Final Jelajah PGA Siri China 2019 di Hong Kong juga dibatalkan pada Oktober lalu, dengan para pegawai pada kesempatan itu memetik kebimbangan keselamatan kerana gelombang protes pro-demokrasi yang sedang berlaku di bandar itu. – AFP