Musim MotoGP berakhir 22 Nov

PARIS, 11 OGOS – MotoGP mengumumkan kelmarin bahawa musim yang dilanda koronavirus akan ditamatkan di Grand Prix Portugal di Portimao pada 20 hingga 22 November.

Penunggang pasukan satelit Yamaha, Fabio Quartararo mendahului kejuaraan, yang mana telah dijadualkan semula dan ditangguhkan termasuk hanya perlumbaan Eropah disebabkan oleh penularan COVID-19, selepas tiga pusingan.

“Saya sangat bangga bahawa MotoGP akan kembali ke negara saya selepas lapan tahun Grand Prix terakhir, yang mengambil tempat di Ciruito do Estoril pada Mei 2012,” kata presiden Kesatuan Motosikal Antarabangsa, Jorge Viegas dalam kenyataannya.

“Saya turut ingin mengucapkan terima kasih kepada Dorna dari Autodromo Internacional do Algarve dan Kesatuan Motosikal Portugal kerana berjaya memenuhi syarat yang telah ditetapkan bagi menganjurkan Kejohanan Dunia FIM Grand Prix 2020 final yang mengambil tempat di Portugal,” tambahnya.

Kejohanan tersebut akan memberikan peluang kepada Miguel Oliviera, yang berada di kedudukan ke-12 menjelang perlumbaan Grand Prix Austria minggu depan, untuk berlumba di negara tempat kelahirannya. – AFP

MotoGP mengumumkan bahawa musim ini akan ditamatkan di Grand Prix Portugal di Portimao. – AP