Musk selesai serangan misteri di Tesla

BOSTON, 30 OGOS – Ketua Pegawai Eksekutif Tesla, Elon Musk menyelesaikan misteri yang melibatkan warga Rusia berusia 27 tahun, orang dalam syarikat yang tidak disebutkan namanya dan pembayaran berjuta-juta dolar yang ditawarkan untuk membantu mencetuskan serangan pemerasan ransomware ke atas syarikat itu.

Pendakwa enggan menyebutkan sasarannya, tetapi Musk dengan senang hati mematuhinya. Menurut jutawan itu, skim ini bertujuan untuk kilang kereta elektrik seluas 1.9 juta kaki persegi di Sparks, Nevada, yang membuat bateri untuk kenderaan Tesla dan unit simpanan tenaga.

“Ini adalah serangan yang serius,” kata Musk pada Khamis malam.

Defendan Egor Igorevich Kriuchkov cuba merekrut jurucakap dari Rusia yang bekerja di kilang itu, menurut aduan jenayah yang difailkan di Mahkamah Daerah AS di Nevada.

Pekerja yang tidak disebutkan namanya melalui WhatsApp pada bulan Julai, Kriuchkov didakwa terbang ke Amerika Syarikat dengan pasport Rusia dengan visa pelancong dan berusaha untuk menarik pekerja tersebut untuk mengkhianati Tesla.

Kriuchkov didakwa membawa pekerja itu, yang pertama kali dia temui pada tahun 2016, dalam perjalanan ke Lake Tahoe sebelum menawarkan orang itu AS$1 juta untuk menanam perisian pada sistem komputer di ‘Victim Company A’.

Kriuchkov melancarkan skema itu di bar kawasan Reno pada 3 Ogos.

Tetapi pekerja kilang itu memberitahu Tesla, yang menghubungi FBI dan memenangi kerjasama dengan pekerja tersebut. – AP