Muzium baharu Kaherah tonjol peradaban Mesir

KAHERAH – Di sebuah bangunan yang megah dengan struktur piramid yang terletak di atas empat tiang di atasnya, dan dengan halaman yang luas menghadap ke tasik semula jadi, Muzium Nasional Tamadun Mesir (NMEC) yang baru dibuka di Kaherah menonjolkan tamadun Mesir dari zaman pradinasti hingga zaman moden.

Melewati pintu utama, pengunjung menemui lorong seperti tiub berkilat yang menuju ke premis utama yang meliputi Dewan Pameran Utama, yang pintu masuknya mempunyai tangga bawah yang menuju ke Dewan Mumia Diraja yang terletak di bawahnya.

Kedua-dua dewan dirasmikan pada Sabtu malam baru-baru ini oleh Presiden Mesir, Abdel-Fattah al-Sisi, berikutan perarakan perayaan megah yang meraikan penempatan semula 22 mumia diraja bagi 18 raja Mesir kuno dan empat ratu dari Muzium Mesir di Tahrir Square di pusat bandar Kaherah ke NMEC kejiranan Al-Fustat beberapa kilometer jauhnya.

Ahmed Ghoneim, pengarah eksekutif NMEC, menggambarkan muzium itu sebagai ‘rumah api budaya dan pelancongan di Mesir, dunia Arab dan Afrika.’

Ghoneim menunjukkan bahawa ukuran dewan utama adalah kira-kira 2,000 meter persegi, sementara keseluruhan kawasan muzium adalah sekitar 138,600 meter persegi.

Antara barangan yang dipamerkan di Muzium Nasional Tamadun Mesir. – Xinhua
Pengunjung tidak melepaskan peluang untuk mengambil gambar artifak yang dipamerkan. – Xinhua
Para pengunjung melihat keranda yang dipamerkan di muzium berkenaan. – Xinhua

“Kami sekarang mempunyai 65,000 artifak tetapi gudang kami dapat menampung 100,000 artifak. Daripada jumlah itu, sekitar 1,600 artifak dipamerkan di sini di Dewan Pameran Utama,” kata pengarah itu kepada Xinhua di dalam muzium.

Dewan utama mempamerkan artifak dari zaman prasejarah, dinasti Firaun, era Islam dan Koptik hingga Mesir moden. Selain patung dan artifak Firaun, ruang utama menempatkan kerangka manusia berusia sejak 35,000 tahun, anggota badan buatan tertua dalam sejarah, yang menunjukkan bagaimana orang Mesir kuno berkembang dalam bidang perubatan, menurut pengarah eksekutif muzium itu.

Mumia diraja yang dipindahkan ke NMEC adalah milik raja dan ratu dari dinasti ke-17, ke-18, ke-19 dan ke-20, sejak sekitar 3,000 tahun, termasuk mumia Raja Mesir kuno Ramses II dan Ratu Hatshepsut.

Dewan mumia akan dibuka pada 18 April bertepatan dengan Hari Antarabangsa untuk Monumen dan Tapak, juga dikenali sebagai Hari Warisan Dunia.

“Dewan Mumia Diraja akan mempamerkan kira-kira 150 artifak, termasuk mumia dan juga keranda mereka. Buat pertama kalinya, setiap mumia akan dipamerkan berdekatan keranda di mana ia ditemui,” jelas Sayed Abu el-Fadl, penyelia dewan utama dan dewan mumia.

Dengan usaha bersama UNESCO dan kerajaan Mesir, batu asas NMEC diletakkan pada tahun 2002 dan ruang pameran sementara dibuka pada tahun 2017.

Kementerian Pelancongan dan Barangan Antik mengatakan bahawa sekurang-kurangnya 800 tiket NMEC terjual pada hari Ahad lalu, hari pertama dewan utama muzium dibuka kepada pengunjung.

Walid Ahmed, seorang jurutera awam Mesir yang melakukan lawatan di dewan utama, menggambarkan seni bina dan reka bentuk dalaman dan luaran muzium sebagai ‘hebat.’ “Saya tidak terfikir ia akan kelihatan begitu mengagumkan!”

“Saya gembira dengan reka bentuk, kaedah pameran dan teknologi yang digunakan. Saya percaya ia akan menjadi tarikan penting di Kaherah,” tambahnya.

Menurut Laetitia Saunier, seorang wanita dari Switzerland, dia mengatakan bahawa dia memutuskan untuk mengunjungi muzium itu setelah dia menyaksikan Golden Parade Firaun yang luar biasa yang mengawal 22 mumia semasa mereka berpindah ke NMEC.

“Muzium ini sungguh menakjubkan,” kata pelancong Switzerland itu kepada Xinhua.

“Semua kisah Mesir sangat mengagumkan tetapi mumia paling menarik perhatian saya.” – Xinhua